Ta opp hundebæsjen før myndighetene tar deg

Det kan nå bli dyrt å ikke plukke opp etter hunden sin i flere spanske byer. (Poto: Richard Baker / In Pictures via Getty Images)

Stadig flere mennesker bor alene i byer over hele Spania, og ensomhet fører til en stor økning av kjæledyr. Økningen er hele 40% de siste fem årene. Inntil i fjor var det 13 millioner registrerte kjæledyr, hvorav 93% var hunder, 6% katter og resten hovedsakelig kaniner.

«Antallet mennesker som bor alene øker, og det er nå flere kjæledyr i Spania enn barn under 15 år», sier veterinær Armando Solís, som også er president for det spanske nettverket for identifikasjon av kjæledyr (REIAC), som ble satt opp for å registrere  kjæledyr. «Det er også en annen grunn til man har registrert dem. På den måten kan byer organisere parker og områder der de kan gå løse og alle har det bedre.»

Det er ikke lett å få tallene riktige, ettersom ikke alle skaffer en brikke til hunden sin, og ikke alle regionale myndigheter gjør det obligatorisk å registrere andre typer kjæledyr, som katter. Det betyr at antall katter  sannsynligvis er langt over det offisielle tallet.  Til tross for at Fundacion Affinity anslår at det var 138 000 forlatte hunder og katter i 2018, mener Solís at situasjonen har forbedret seg dramatisk i Spania med hensyn til dyrenes livskvalitet og omsorg, selv om det fortsatt er lenge igjen før landet  kommer opp på nivå med f.eks. Nederland, Belgia eller Storbritannia. «Vi holder oftere dyrene i hjemmet vårt som om de var et annet familiemedlem,» sier han.

Men alt er langt fra rosenrødt . En 73 år gammel dame sier til El Pais at hun  selv har reddet og tatt vare på dusinvis av katter og hunder.  Hun mener at det er feil å behandle våre dyr som barn. «Hundene må bli ivaretatt som hunder,» sier hun mens hun går med sin elegante greyhound i en Valencia-park. «Og eiere som ikke plukker avføringen etter dem, må bli straffet. Vi må vise respekt. Jeg har en såpespray med meg, for folk trenger ikke å lukte urinen. Det bør også være mange flere soner for hunder i byene, og de bør kunne bruke offentlig transport, selv om det er noen restriksjoner. «Hun ser på hunden sin, Paul, som står stille som en vaktpost. «Ja, han heter Paul,» sier hun. «Da jeg reddet ham, var han så stygg og syk, at da han ble bedre, sa jeg: «Min sønn, du ser ut som Paul Newman!»»

Paul Newman, skuespilleren var en dyrevenn, som journalisten Micaela de la Maza, som har sin egen nettside, SrPerro.com, med informasjon om hvor hunder er velkomne. Hun har også utgitt flere byguider og fremhever Gijón i Asturias som et av de best utstyrte stedene for kjæledyr. «Det er en veldig hundevennlig by», sier hun. «Hunder er en del av det daglige livet, og det er mange grønne områder hvor du kan slippe dem løs, så lenge du oppfører deg ansvarlig.»

Esteban Aparicio, rådgiver for sikkerhet, mobilitet og dyrevelferd i Gijón, setter pris på anerkjennelsen. «Ja, vi er hundevennlige,» sier han. «Vi har vunnet priser. Det er 30 parker hvor du kan slippe hunden din fri og en strand hvor de kan gå hele året, med ekstra tilgang til San Lorenzo-stranden fra 1. oktober til 1. mai. Vi har lagt merke til en stor økning i kjæledyrturismen.» Myndighetene i Gijón  vurderer nå DNA-analyse av hundeavføring for å identifisere eierne som ikke plukker opp etter sine dyr. Málaga har allerede introdusert dette systemet i tillegg til Mislata, en by ved Valencia, som ble banebrytende i Spania.» Å analysere avføring med et nytt DNA-program som ligner den som er forsøkt i Sveits, har vært en del av vår valgplattform siden 2015, sier Carlos Fernández Bielsa, Mislata’s borgmester. «Vi er en liten by, men vi har den høyeste befolkningstettheten i Spania, og det betyr alvorlige problemer når det gjelder å holde ting rent. De siste to årene har vi blitt mye bedre og vi har blitt kvitt 85% av avføringen.»

Hundeeiere i Mislata har plikt til å registrere sine kjæledyr gjennom en gentypetest som koster € 27, dekket av byen. På den måten har myndighetene en oversikt over eieren som kan matches med hundens DNA. Hvis en beboer ikke registrerer seg innen en måned etter at han blir varslet, blir det bøter opp til € 3000. Siden introduksjonen har det vært mer enn 400 bøter på € 200 hver for ekskrementer som hentes av gassrengjørere og sendt til DNA-analyse. «Kostnaden for analysen på 10 € er dekket av bøter,» sier ordføreren.  Systemet blir også stadig mer populært andre steder, selv om det også får litt kritikk, og mange veterinærer er imot det. «Det er et for drastisk et mål,» mener de.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler