Stopp tigermyggen!

Tiger Mosquito

Etter det voldsomme regnværet i september, har vi opplevd en eksplosjon i bestanden av mygg. Ikke minst gjelder dette den skumleste av dem, tigermyggen.  

Tigermygg ble for første gang observert i Spania i 2004. Siden den gang har insektet spredt seg til de fleste steder langs middelhavskysten og også innover i landet, faktisk helt til Madrid.  Myndighetene driver “krigføring” mot myggen, men trenger hjelp også av deg. Operatører griper regelmessig inn i våte og oversvømte områder etter regnvær ved å påføre et biologisk produkt på larvene som nedbrytes umiddelbart som organisk materiale. Myggen legger nemlig eggene sine i bakken og de blir ikke larver før de kommer i kontakt med vann. På den måten vil et kraftig regnvær føre til “eksplosjon” i bestanden.  Derfor er det mye du kan gjøre selv. 

Fjern alle vannskvetter i nærheten. Bruk av skåler under blomsterpotter er å invitere tigermyggen hjem til seg. En borger kan tro at nabolaget hans er fri for den fryktinngytende myggen, mens en annen familie som bor i nærheten er full av bitt. Myggen flyr maksimalt 400 meter fra yngleplassen. Det er derfor en viss mulighet for at yngleplassen er i din egen hage, eller i hvertfall hos en av naboene. 

Å bekjempe den invaderende myggen er obligatorisk for å forhindre at den overfører sykdommer som dengue-virus, chikungunya eller zika. Smitten skjer ved at myggen stikker en person som er syk. Så tar den viruset med seg og smitter en annen. Tigermyggen kan spre 20 ulike typer virus, noen av dem alvorlige, blant annet nevnte dengue-feber. I fjor var det to tilfeller av autokthonoverføring av dengue (i Murcia og i Barcelonès Nord).

Det betyr at noen mygg har bitt en reisende som ble smittet, og deretter stukket en frisk person som ikke har reist og som har blitt smittet med viruset. Alt dette er beviset på at kontroll er nødvendig. Tigermyggen kommer opprinnelig fra Asia. Den globale handelen med brukte bildekk får mye av skylden for at myggen sprer seg med rekordfart. Dekkene blir liggende i gigantiske hauger. Og når det regner, samles vann inni dekkene. Et ideelt klekkested for mygglarver.

Noen fakta du bør vite om tigermyggen:

1) Tigermyggen er mellom 2 og 10 mm. Og den blir gjenkjent av de hvite stripene på hodet og kroppen.

2) Egg og larver lever i små pytter med stillestående vann, i utearealer, nær menneskelig nærvær.

3) De liker ikke å legge egg i vann i bevegelse eller i store vannmasser. Normalt er svømmebasseng ikke noe problem, bortsett når de tømmes og litt vann ligger igjen nær sluket.

4) Hva gjør de? De er aktive spesielt på dagtid, og hovedsakelig utenfor hus, og gjemmer seg i skyggefulle områder.

5) De flyr bare opp til cirka 400 meter fra yngleplassen.

6) Myggen forårsaker store ubehag spesielt  ved store antall bitt.

7) Myggen gir, når det klør, en allergisk reaksjon. Samtidig suger det blodet, men etterlater samtidig en flyt av spytt med heparin, et antikoagulasjonsmiddel og et bedøvelsesmiddel,  noe som gjør at folk  ikke merker brodden. Derfor kan den stikke flere ganger uten å bli oppdaget. 

8) Denne myggen har evnen til å fungere som en vektor for noen sykdommer, for eksempel de som er forårsaket av dengue-, chikungunya- og zika-virus.

9) Kontrollen blir i Spania utført av Mosquitoalert.com borgervitenskapsprogram (med hjelp av La Caixa). Med det er en mobilapplikasjon tilgjengelig der innbyggerne kan rapportere om tilstedeværelsen av mygg. Bildene er analysert av entomologer, ansvarlige for å bekrefte om de er en tigermygg eller ei.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler