Oksemishandling til forlystelse

“Toro embolado” er en 400 år gammel tradisjonell feiring av Spania, der en okse får plassert to baller dyppet i brennbar væske plassert på sine horn. Oksen blir bundet fast i en påle og det blir satt fyr på hornene. Denne tradisjonen inkluderer provinsene Castellón og Valencia, provinsen Tarragona i Catalonia og noen nærliggende byer i provinsen Teruel. “Toro embolado” feires i forbindelse med lokale estas og skjer hovedsakelig ved solnedgang eller midt på natten. I 2010 forbød parlamentet i Catalonia tyrefekting, men aksepterte “Toro embolado”, “fordi dyret normalt overlever”. Slik gikk det ikke under en fiesta i Foios, like i nærheten av Valencia i august ifjor. Det ble en storm av hard kritikk etter at en video fra festivalen ble spredd i rekordfart på sosiale medier. Den omdiskuterte videoen viser en okse som er fastbundet til en påle, for så å bli påtent. Begge hornene til oksen brenner, og i all forvirring løper oksen i full fart rett mot pålen. Oksen, som stanget i pålen, døde. Det er ingen tvil om at denne tradisjonen er brutal dyremishandling og føyer seg godt inn i rekken av dyre endlige tradisjoner i Spania. Mer enn 60 prosent av spanjolene sier de er i mot tyrefekting, okseløp og andre merkverdigheter der okser blir mishandlet. En av dem skriver etter å ha sett videoen fra Foios: «Jeg er spansk og hater tyrefekting. De este spanjoler er imot tyrefekting, det er vår konservative regjering som ikke gjør noe for å stanse denne barbariske tradisjonen». I fjor høst besluttet tvertimot den spanske grunnlovsdomstolen at forbudet mot tyrefekting i Catalonia gikk imot en nasjonal lov som er til for å beskytte “kulturarven”. Og tyrefekting ble igjen lovlig…

Relaterte artikler