Presser på med vaksine

blue and white labeled bottle

Harde restriksjoner vil være på plass lenger hvis britene nekter å la seg vaksinere, advarte Jonathan Van-Tam i den britiske utgaven av «Folkehelseinstituttet«. 

I følge avisen «The Independent» sa Van-Tam at hele landet var lei av sosial distansering – men sa at «drømmen» om å avslutte det lå i hendene på vanlige mennesker, og veide det opp mot om folk ville ha vaksine. «Hvis du vil at den drømmen skal gå i oppfyllelse så raskt som den kan gå i oppfyllelse, må du ta vaksinen når den blir tilbudt deg,» sa han på en pressekonferanse. «Dersom for få mennesker lar seg vaksinere  vil det nesten helt sikkert gjøre at restriksjonene varer lenger.»

Kommentarene kom etter den første undersøkelsen siden klarsignalet for Pfizer-vaksinen ble gitt. Undersøkelsen fant at en av fem, dvs 20 prosent av  britene mangler tillit til den. Professor Van-Tam sa at han trodde  sosial distansering og maskebruk ville ta slutt, ettersom «vi kommer tilbake til en mye mer normal verden». Men han advarte også: «Jeg tror ikke vi kommer til å utrydde coronaviruset noensinne – jeg tror det kommer til å være med mennesket for alltid.» Han mente det kunne bli «et sesongmessig problem», som influensa, men det ville ikke komme «massive utbrudd», som ved slutten av andre verdenskrig. «Jeg tror at slike vaner vi har lært, som tydelig stopper spredningen av andre luftveissykdommer som influensa, kanskje vil vare i mange år.»  Ved siden av ham var statsminister Boris Johnson igjen mer optimistisk om utsiktene for vaksinen, og sa at han var «sikker og hadde en viss kunnskap om at vi vil lykkes». Men han slukket ethvert håp om en tidligere lettelse av restriksjonene, som forventes å vare til minst mars.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler