PONTIAC – indianer eller bil…

Pontiac 1926

Indianerhøvdingen Pontiac eller “Obwanddiyag “ som han het lokalt, levde fra 1720 til 20. april 1769. Pontiac var leder av ODAWA-KRIGEN i USA. Indianerne var i kamp mot en britisk militærokkupasjon av Great Lakes- regionen som idag er Michigan. Pontiac og 300 tilhengere forsøkte å overta Fort Detroit, noe som de til slutt klarte, og som en følge av det gjorde Pontiacs handlinger til at det ble utstedt en proklamasjonen fra 1763 som forbød britiske nybyggere å slå seg ned vest for Appalachian Mountians. Dette var en del av kampen til de amerikanske indianerne for å bevare sine områder.

Indianerhøvdingen Pontiac var så mye omtalt i amerikansk historie at det ble oppkalt 3 byer etter ham, 2 i USA, Pontiac i Michigan og Pontiac i Illinois og Pontiac i Quebec i Canada. Så hvorfor ikke oppkalle en bil etter ham? 

Som vi alle vet, det ble det, og den er en av det eldste amerikanske bilmerke som har eksistert.

General Motors ble grunnlagt i 1908 av William Crapo Durant og i 1911 hadde de den største produksjonen i byen Pontiac i Michigan. I 1926 så den første bilen ved navn Pontiac dagens lys, forløperen het Oakland, men den ble kjøpt opp av General Motors i 1909. I 1926 ble det laget 25 stk. personbiler av merket Pontiac, og allerede året etter var produksjonen oppe i 76.695, og i 1928 hele 203 000 eksemplarer.

Fra andre halvdel av 1930-årene og frem til midten av 40-tallet var Pontiac en av USA’s ledende bilprodusenter. Foran på panseret hadde Pontiac-bilene i en årrekke et stilisert portretthode av indianerhøvdingen Pontiac som både byen der bilene var produsert og bilmerket var oppkalt etter.

1952 Pontic Chieftain Convertible

I 1932 ble Pontiac Motor Co. etablert og merket Oakland forsvant. Etterhvert som årene gikk ble det produsert mange biler av Pontiac-merket. I begynnelsen hadde de merker som f.eks V8, Straight 8, Deluxe,  Master, Torpedo, Custom, Streamliner og Chieftain.

På 50-tallet kom de som vi kjenner best i dag, som Starchief, Bonneville og Catalina. Senere på 60-tallet fulgte Tempest og Le mans og GTO.

Alle disse Pontiac-modellene har blitt et ettertraktet samlerobjekt med tiden, og prisene har steget til de store høyder i takt med etterspørselen. Jeg har selv eid 4 Pontiac-biler i min tid og aldri tapt en krone på dem.

1960 Pontiac Bonneville Convertible

General Motors og Pontiac har til de grader vært smarte og kjørt reklamen for disse bilene gjennom spillefilmproduksjonen i USA opp gjennom årene. Ta f.eks Trans Am og Firebird med David Hasselhoff og Burt Reynolds, etter disse filmpremierene fløy salgstallene rett til himmels.

I dag kan spekulantene gjøre store penger på disse Pontiac-modellene, for de fleste av disse bilene har blitt classic-cars (veteranbiler). Finner man f.eks en 50-60 talls fullsize Pontiac i topp stand og med liten kilometerstand, da øker prisen proposjonalt.

Produksjonstallene på disse Pontiac-bilene var ganske store tilsammen, men om man tenker tilbake hvordan amerikanerne brukte sine biler på 50- og 60-tallet så er det ikke så mange igjen. Den vanlige levealder på biler i USA på den tiden var omtrent 4 år, og de fleste ble kjørt til hogger’n for egen maskin.

En god indikasjon på verdistigning har det jo blitt etter at General Motors la ned produksjonen i 2009 og opphørte 1. oktober 2010. Men indianerhøvdingen Pontiac lever fortsatt i historien.

Ha en fin dag !

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler