HALEFINNE-EPOKEN

Det startet 1957 og varte i 5 år. Romfartsalderen var kommet igang for alvor. Vi husker vel kommunikasjonssatellitten “Telstar” og den russiske “ Sputnik” . Når dette var kommet igang våknet de amerikanske bildesignerne og kjørte igang ideen om strømlinjete store biler med digre halefinner på lik linje med romfartøyer.Det begynte veldig pent i 1957 og salget føk rett til himmels. Det var litt merkelig med den tiden, 60-tallet stod for døren og alt klaffet liksom. Tenk tilbake dere som var gamle nok på den tiden, det var Elvis og Rock’n Roll, det var Snack Bar med jukeboks og softis, vakre jenter med korte vippeskjørt og hestehale. Også digre dollarglis med større og større halefinner.

Hvilken tid! Kappløpet mellom de amerikanske biltilvirkerne var meget oppjaget på den tiden, reklamen tøt ut på alle radiostasjoner og den ene solgte mer enn den andre. I 1958 tok halefinnene nye høyder, General Motors var verst, de hadde Cadillac og lå liksom noen centimeter over de andre hele tiden. Det var noen europeiske bilfabrikker som prøvde seg også, men de kom aldri til de store høyder. Dette hysteriske kappløpet mellom fabrikkene hadde en topp i 1959, da satte General Motors verdensrekord med de største halefinnene noensinne. Det var 1959 Cadillac. Denne bilen var et fantastisk skue når den skled nedover Sunset Boulevard i Beverly Hills i LA. Mange av de store filmstjernene hadde denne bilen, kan nevne John Wayne,
Elvis Presley, Sammy Davis jr, Burt Reynolds og ere…

Etterhvert har det kommet noen til Norge også. Det ble laget 142.272 eksemplarer av denne i 1959. Jeg kan fortelle at jeg kjøpte en 1960 modell i 1979 i Los Angeles og tok den til Norge, men kunne ikke få skilter på den da halefinnene var for spisse og dermed farlige. (Helt sant) Chrysler og Chevrolet var de som var nærmest Cadillac i denne krigen, mens Ford var litt tilbakeholden. Etter toppåret 1959 gikk liksom luften ut av ballongen med disse halefinnene, de ble lavere og lavere å forsvant etter 1962.
Dette var den gangen da biler hadde linjer, nå syns i hvert fall jeg at alle ligner såpestykker.

Dette var en liten tidshistorie.

Ha en fin dag ! Kjør pent.

 

TEKST:TERJE HAGEN

Relaterte artikler