SAAB SONETT: En “liten sang” fra Sverige!

Hvordan kan man døpe en bil for “liten sang”? Ja, det gjorde Fly og Bilfabrikken Saab i Sverige i 1956. Sonett oversatt betyr liten sang. I 1937 ble “Svenska Aeroplan Aktiebolaget” grunnlagt for produksjon av militærfly. Etter krigens slutt overgikk produksjonen til biler. I 1947 ble altså den vanlige Saab personbil til. En Svensk sportsbil var født, bilen het Saab Sonett og veide bare 500 kg og hadde en toppfart på hele 160 km/t. De aller første modellene hadde en to-taktsmotor som nesten ikke flyttet på seg, så den ble hurtig byttet ut med en 4 sylindret V-motor. Det ble bare bygget 6 biler i 1956, så kom det ingen før 1966. Spesifikasjonene på de som ble bygget først hos Aktiebolaget i Trollhettan var slik: Frontplassert motor med forhjulstrekk, motor 748 cc, 3 syl, to takt, vannavkjølt, 60 Hk, 4 gir, toppfart 150 Kmt, produksjonsår 1966-1967. 1966 modellen var den som de fleste idag forbinder med tittelen Saab Sonett. Karosseriet var av plastikk forsterket med glassfiber. Bilen var en to-seter og hadde girspaken i gulvet slik som de vanlige personbilene. Sonett ble bygget som flere versjoner f, eks versjon I og II og III. Det ble bare bygget 28 stk.i 1966. Karosseriet fikk små forandringer etterhvert, panseret på 67. modellen måtte forandres på 230 biler i forbindelse med at Saab importerte lisensproduserte V4 motorer fra Vest Tyske Ford. Senere fra 1967 til 1974 ble det brukt samme motorer som i den vanlige Saab 96 og Saab 95. Med litt flere hestekrefter og høyere kompresjon begynte det å flytte litt på seg. Sonett IIgikkfra0til100på12,5sekog toppspeed på ca.170 km.t

I 1968 kom Saab Sonett III. De ble ofte brukt som RaceCars. Saab Sonett V4 som ble bygget etter 1967 skal ha blitt produsert i 1610 eks. Ca, 90% av Sonettproduksjonen ble eksportert så man har liten oversikt over hva som eksisterer idag. Klubber både i U.S.A. og andre land har vel orden på de tallene. I Norge finns som kjent 2 eksemplarer, den ene en V4, eies av sang og revystjernen Åse Kleveland. Hun kjøpte den ny og har den enda. Den er blitt hennes “ Grommbil”.

Dette var en “liten sang” om en svensk sportsbil…

Ha en fin dag! Kjør pent.

TEKST: TERJE HAGEN

Relaterte artikler