LITTLE CAT ROADSTER

1963 Jaguar XK-E Roadster

En vakker vårdag i mars 1961 åpnet Geneva Auto Salon sine dører til den årlige bilutstillingen. Forventningene var store som de alltid har vært foran en slik dag. Ryktene hadde svirret i flere måneder blant folket om en sporty utgave i Jaguar familien. Det var første utgave av Jaguar E-Type. Jaguar E-Type ble laget i tre ulike utgaver og ble kalt «serie 1» «serie 2» og «serie 3 » fra 1961 til 1974. På grunn av litt frem og tilbake ble det også laget en «serie 1 1/2».

Eventyret startet faktisk i 1957, raceførerne i de store billøpene så som Le Mans og Indianapolis etterlyste en rask og sporty utgave av Jaguar. Under de neste 4 år ble det laget flere prototyper som til slutt endte opp med 1961 modellen. Utgavene besto av 2 typer, en Cupe og en Roadster. Motorene som skulle brukes ble litt hodebry for raceførerne ville ha det beste. 1961 modellen ble iført motoren fra Jaguar’s forgjenger XK 150. XK 6 motoren hadde 6 sylindrer og trippel forgassere og var på 3,8 liter.

Modellene hadde også uavhengig hjuloppheng og skivebremser på alle hjul, det var veldig uvanlig på biler på den tiden. «Serie 1» bilene kan man kjenne igjen på at hovedlyktene var dekket av glass, og det var de helt frem til 1967. I 1964 ble motorene økt fra 3,8 liter til 4,2 liter. Det ble heller ikke spart på utstyret, skinntrukne seter av typen bøttestoler, vinyl og skinn på instrumentpanelet, elektronikk og synkronisert girkasse. 2+2 utgavene ble lansert i 1966 med større benplass og automatgir. «Serie 1 1/2 » som jeg var inne på før, var egentlig en uoffisiell utgave som hadde mindre motoreffekt i USA-utgaven og kom med åpne hovedlykter. I 1969 kom også E-Type med servostyring og aircondition.

1961 Jaguar E-type

Fra 1971 til 1974 ble det slått på stortromma. V-12 motoren på 5,3 liter ble satt inn i cabriolet utgaven og i 2+2 cupeen. I motsetning til U.S.A’s Corvette med glassfiberkarrosseri ble E-Type laget med stål (noen racingbiler ble laget i aluminium). Mye bra så dagens lys på disse 15 årene fra britisk Jaguar. Når det gjalt Geneva-utstillingen i 1961 så stjal Jaguar E-Type Roadster hele showet!! Selveste Ferrari-kongen Enzo Ferrari uttalte seg etter showet : «This Jaguar is the most beautiful car in the world». Store ord fra en stor mann.

Det var litt om Big Cat-eventyret.

Ha en fin dag!

Kjør pent…

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler