CHEVROLET CAMARO

Chevrolet Camaro SS 1968

Et lite, hissig dyr som spiser Mustanger…

Ja, tro det eller ei, det var et presseutsagn i 1967 fra amerikanske medier. Man kan jo tenke seg hva denne uttalelsen kostet å få gjennomført. Men sånn er nå verden med hensyn til reklame. I dette tilfelle gjaldt det for General Motors og få fotfeste for salg av bilen Camaro.

Ford Mustang som så dagens lys i 1964 hadde solgt meget bra de første årene, så her måtte et krafttak til for å få has på konkurrenten Ford. Allerede i 1963 hadde det lekket ut at Ford pønsket på noe som skulle være sportbildesignet  og billig, som igjen resulterte i Ford Mustang i 1965.

Med det samme vi er inne på Mustang, så ble det laget noen få biler som hadde modellbetegnelsen 1964 1/2 modell. Alt dette kom selvfølgelig General Motors for øret, og dermed var konkurransen i gang. De ansvarlige på fabrikken, så som designere og teknikere, hadde store problemer med å bestemme seg for hva de skulle komme ut med, så de fulgte markedet med argusøyne.

I 1966 stod den første Chevrolet Camaro ferdig, den ble solgt som 1967-modell. Etterhvert ble det bestemt at det skulle lages 3 forskjellige utgaver av Camaro, det var modell RS som inkluderte  skjulte frontlykter, pluss reviderte baklykter med back-up lys under bakre støtfanger, og selvfølgelig RS-emblemer.

Nr. 2 var SS-pakken, som besto av 5.7 og 6.5 liters V8 motorer og en spesiell striping med SS-dekaler.

Nr. 3 var Z 28, den kom med ytterligere modifikasjoner, for blant annet å konkurrere med Pontiac’s Trans Am serie, det innebar en 302 cu. V8 motor, 4 trinns giroverføring, sterkere bremser og en spesiell striping.

Når det gjaldt denne 1967-1969-modellen var det et hav av motormuligheter tilgjengelig, hør bare: 250-283-302-307-327-350-396- og 427 ci. For giroverføring var det 3- og 4-trinns manuell og 2- og 3-trinns automat. Bilene ble levert som 2-dørs kupe og kabriolet.

Det ble også bygget noen Camaro’s i General Motors anlegg i Biel i Sveits. De andre ble bygget i Van Nuys i California og i Norwood, Ohio. I 1967 var produksjonen på ialt 220.906 biler.

Z 28-modellene var egentlig laget for banekjøring og de ble også brukt som PACE CAR på de store løpene. 1968-modellene var nesten identiske med 67-modellene, bortsett fra små kosmeteiske forandringer, og her ble også Z 28-modellene tigjengelig for den vanlige mann i gata. Generalsjef Pete Estes skulle teste en slik Z 28 for offentlig bruk, men det var et problem, generalsjefen kjørte kun åpne biler og Z 28 var ikke laget som det.

Da ble det laget en cabriolet etter en Central Office Prodction Order (COPO) og det er den eneste 1968 Camaro Z 28 cabriolet  som noensinne er laget. Bilen ble plassert i EXECUTIVE-Garasjen som Pete Estes hadde tilgang til. I 1968 ble det laget 235.147 biler.

I 1969 som var den siste av første genrasjons Camaro ble det gjort ganske mye kosmetiske og tekniske forandringer, det var nødvendig for å bedre konkuranseevnen. Produksjonen i 1969 var totalt på 243.085 biler.

På grunn av produksjonsproblemer i 1969 ble det en forsinket innføring av andregenerasjonsmodellen som var for 1970 årene, og det gjorde at flere 69-modeller ble laget på begynnelsen av 1970. Alle de bilene ble tildelt 1969 vin-koder.

Det var litt om førstegenerasjons Camaro.

Så følger 2. generasjon fra 1970 til 1981, da ble det produsert 282.571 biler.

3. generasjon kom og utgjorde den siste generasjonen så langt. Den siste tredjegenerasjons bilen som ble laget var en Z 28 Cupe, det var den 27. aug. 1992  og bilen fikk signaturer påført fra alle båndarbeiderne og det hevdes at den bilen eies av en privatperson idag. Totalt ble det laget 6.3 millioner Chevrolet s Camaro på Van Nuys-fabrikken i California fra 1967 til 1992.

I 1993 kom 4-generasjonen 1992 til 2002, og disse bilene ble laget på Chevrolet-fabrikken i Sainte-Therese, Quebec Canada. Designeren her var Ken Okuyama. Den totale produksjonen her ble bare 42.098 biler.

Alt det tekniske, med både motorer og andre finesser som kom til i disse årene, blir for mye og skrive om her, men det skal sies at det var mye bra.

Chevrolet Camaro SS (RS) 2010

Produksjonen av Camaro ble lagt ned i 2002. Men så skjedde det som ingen skulle tro, Chevrolet Camaro og Ford Mustang var i krig igjen i 2007. Begge fabrikker hadde fått for seg at de ville lage topp moderne biler med litt gammelt utseende. Det gjorde de med hell, og vi ser dem på gatene idag. Men det får bli i en annen artikkel.

Ha en fin dag!

Kjør pent.

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler