– Nå må du pina deg slanke deg litt

Når man kommer litt opp i årene, opplever mange at det blir mer problematisk å holde vekta. Det har sine naturlige forklaringer. Når man blir eldre forbrenner kroppen mindre og den fysiske aktiviteten er gjerne redusert. I tillegg sliter mange med stoffskifteproblemer, som også gjør det strevsomt å holde badevekta under kontroll. 

Når den dagen kommer at man innser at noe må gjøres, er det mange veier man kan ta. Uansett er det bare en ting som virker. Man må innta færre kalorier enn man forbrenner. Suppekurer, blodtypediett, lavkarbo, «5:2», pulverkur, fettredusert diett, ananaskur, «Rikshospitalkuren» – det florerer av ulike typer dietter som skal hjelpe deg ned i vekt.  Ja, du går ned i vekt, men problemet er holde vekten etterpå. Der feiler de fleste. 

Du må legge om hele rutinen din om du skal lykkes. Når du er ferdig med en kur, er du vanligvis så lei av alle restriksjonene at kroppen skriker etter godsaker. Det er med andre ord ikke selve slankekuren som krever mest disiplin, det er tiden etterpå. Det er å kutte ned på antall kalorier man får i seg. Da er det det samme om du kutter ned på fett eller kutter ned på sukker. For det er antall kalorier du kutter i forhold til energibruk som har noe å si for vektreduksjonen.

I prinsippet kan du spise hva som helst. Hvis du bare spiser 200 gram sjokolade om dagen, får du i deg bare 1100 kalorier om dagen, og da går du ned i vekt. Men det er jo ikke noen sunn måte å gå ned i vekt på rent helsemessig. Om du har blitt fristet til å prøve en diett som påfører deg unødvendig store restriksjoner, er sjansen for at du til slutt gir opp, noe mange dietter har til felles. Ingen gevinst og kun unødvendige utgifter til ingen nytte.  Dessuten vil dietter med unødvendige restriksjoner gjøre at det kan bli vanskeligere å få i seg den næringen man trenger.

Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet publisert et dokument med ekspertuttalelser om overvekt og slanking. Dokumentet gir svar på de mest stilte spørsmålene om overvekt, hvordan man går ned i vekt og hvordan man kan holde vekta stabil.  Fra dette dokumenter har vi sakset flg.: “Før du begynner å slanke deg, bør du tenke på og planlegge hva du skal gjøre etterpå. Det viktigste er at du ikke går tilbake til gamle vaner og spiser like mye som før. Du må fortsette å spise mindre (færre kalorier)resten av livet for å holde vekten. I tillegg er daglig fysisk aktivitet sværtviktig, helst minst 60 minutter rask gange eller liknende hver dag. Dette gir økt forbrenning som er bra for vekten. I tillegg gir økt fysisk form også bedre søvn, bedre livskvalitet og kan gjøre det lettere for deg å opprettholde de nye gode kostvanene dine.”

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler