Ørebetennelse og svømmebasseng

Sommer, sol og bad er også tiden for ørebetennelser. Det er ikke så sjelden at svømmebasseng i varme land er infisert med en bakterie som heter Pseudomonas aeruginosa, som kan gi en infeksjon i øregangen. Infeksjonen kan behandles med antibiotika-øredråper, men kan være ganske hardnakket. Bakteriene er lette å finne om man tar prøver fra pasientenes øreganger, men ikke så lette å finne i svømmebassenget, selv om de er der. Er det flere som får disse plagene fra samme basseng, snakker vi om en epidemi. Da må hele anlegget helst tømmes eller i det minste  overklores.

Pseudomonas aeruginosa  er en såkalt fattigforgjærende bakterie som trives svært godt i områder der det er litt varmt og trangt og fuktig. Øregangen er et ypperlig tilholdsted for denne bakterien, selv om de alvorligere sykdommene forsårsaket av denne bakterien er lungebetennelse og urinveisinfeksjoner. Typisk kan det også variere litt fra øre til øre, mens det kanskje for andre infeksjonstyper er mer vanlig å affisere kun et øre. Den er ofte motstandsdyktig mot de «vanligste» antibiotika, men en stor del av disse er følsomme ovenfor ciprofloksasin antibiotika, eller ceftazidim antibiotika.

Det er viktig at man regelmessig får rensket opp ørene, kanskje så hyppig som annenhver dag, og dette gjøres enklest hos en spesialist med tilgang til øremikroskop og riktige instrumenter.  Eddiksyreløsning kan ha en gunstig effekt, og dette kan gjøres hjemme ved at man blander 1 del husholdningseddik 7% med 3 deler vann, og drypper øret med denne løsningen 3-4 ganger daglig (3-4 dråper i øret hver gang) og ligger litt på motsatt side slik at dråpene kommer godt inn. Dette kan forsøkes i 10-14 dager hjemme før man vurderer å få hjelp hos spesialist. Får du ikke bukt med problemet, må du søke lege.  Et lite tips:  Risikoen for å få infeksjonen kan reduseres ved å dusje i rent vann etter at man har badet i svømmebassenget.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler