Heftig innvandring til USA skaper krangel

Innbyggere i Border City (Texas) protesterer mot militarisering av grensen og deportasjonen av illegale innvandrere. Reuters, august 2014.

Flere byer i USA, som er styrt av Demokratene, reagerer på president Donald Trumps trussel mot grenseoverskridere og ulovlige innvandrere, og sier at de ønsker alle ulovlige innvandringer velkommen med «åpne armer» til tross for økende hjemløshet.

I forrige uke truet Trump med tiltak mot byer og stater, som California og New York City, hvis landets asyllover ikke ble endret. Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders i Det Hvite Hus bekreftet søndag bekreftet at administrasjonen vurderer planen om å sende . «USA har absolutt juridisk rett til å gripe inn mot ulovlige innvandrere selv i byer som ønsker dem velkommen,» skrev Trump på Twitter i helgen. «Vi krever herved at de blir tatt vare på på høyeste nivå, spesielt av staten California, som er kjent for dårlig ledelse og høye avgifter!» 

Borgmesteren i  Oakland, California, Libby Schaaf reagerte på Trumps trussel ved å si at de planlegger å ønske velkommen til alle ulovlige innvandrere til sine byer – selv de byene som sliter med stigende hjemløshet. For tiden er det nesten 38.000 hjemløse amerikanske veteraner over hele landet. «Oakland ønsker alle, uansett hvor du kom fra eller hvordan du kom hit,» skrev Schaaf på Twitter. I 2017 var det mer enn 2700 innbyggere i Oakland som var hjemløse – en økning på 25 prosent sammenlignet med to år tidligere. I Alameda County er det ca 5 630 hjemløse innbyggere. I hele California er det nesten 130.000 hjemløse, inkludert nesten 11.000 hjemløse amerikanske veteraner.

New York Citys borgmester Bill de Blasio, som først kritiserte Trump for planen, og hevdet at presidenten bruker ulovlige innvandrere som «sjakkbrikker», og sa at han ville gi ulovlige innvandrere førerkort for å tiltrekke seg flere slike til byen. «Udokumenterte innvandrere er våre naboer og en del av ryggraden i vår økonomi,» skrev de Blasio online. «Det er overveldende at de ikke har lov til å ha førerkort i New York  .»  New York Citys hjemløshet har nådd det høyeste nivået siden 1930-årene da landet kjempet seg gjennom den store depresjonen. I dag er det nesten 64.000 hjemløse innbyggere i New York City, inkludert mer enn 15.000 hjemløse familier med nesten 23.000 hjemløse barn. Dette er det største t-baneområdetfor den hjemløse befolkningen i landet. Det er også mer enn 1200 hjemløse amerikanske veteraner som bor i New York.

I intervjuer med Daily Beast, har borgermestere fra Philadelphia, Pennsylvania; Chicago, Illinois og Cambridge, Massachusetts, sagt at de gjerne ønsker velkommen alle ulovlige innvandrere.  Disse tre byene har fra før  en kombinert hjemløs befolkning på minst 12 000 innbyggere. I Massachusetts, alene, er det nå mer enn 20.000 hjemløse innbyggere, inkludert nesten 1000 hjemløse amerikanske veteraner. «Byen er villig til å ønske velkommen til disse innvandrerne, akkurat som vi har tatt imot våre innvandrerbefolkninger i flere tiår,» sa Philadelphias Kenor Jim Kenney.  «Som en gjestmild  by, ønsker vi velkommen til disse innvandrerne med åpne armer, akkurat som vi ønsket velkommen til syriske flyktninger, akkurat som vi ønsket velkommen til Puerto Ricanere fordrevet av orkanen Maria, og akkurat som vi gleder oss over flyktninger fra Rohingya som flyktet folkemord i Myanmar, sa Chicagos borgmester Rahm Emanuel.

Burlington, Vermont sin borgmester Miro Weinberger sa i en uttalelse at ulovlige innvandrer var avgjørende for å gjøre byen «mer velstående» og «mer variert».  Totalt i USA er det over 550.000  innbyggere som er hjemløse. I mellomtiden tar  USA inn mer enn 1,5 millioner ulovlige og lovlige innvandrere hvert år. Overflødige er lavt utdannede arbeidere som konkurrerer om jobber mot Amerikas fattige, arbeidende og middelklasse.  

Innvandrings- og tollmyndighetene i USA (ICE) slo onsdag i forrige uke til mot en arbeidsplass i Allen, Texas. Der fant de 280 mistenkte ulovlige innvandrere som jobbet der ulovlig. Det er det høyeste antallet man har funnet på ett raid så langt under Trumps administrasjon. ICE-agenter vil nå å avhøre de mistenkte og vurdere ulike forhold, som hvis et individ er enslig forsørger med barn i USA. De andre vil bli utvist. I byen Sumner tok ICE-agenter seg inn i en trailerfabrikk, og pågrep 159 mistenkte ulovlige innvandrere. I 2008 arresterte ICE omtrent 400 personer i Postville, Iowa, i det største raidet mot ulovlige arbeidstakere i amerikansk historie.  Antallet ulovlige innvandrere som blir oppdaget overskrider fengselskapasiteten, og ICE har derfor måttet løslate 100.000 ulovlige innvandrere siden januar på grunn av mangel på fengselsplasser.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler