Møt Jarl Goli

Se bildegalleri nederst på siden.

Jarl Goli er en kunstner. Ikke bare på scenen og foran kamera, men han er også en kunstner som formidler og uttrykker seg på lerretet.  Han har drevet med scenekunst, vel kjent fra barne-TV-serien «Portveien 2». Goli ble kåret til «Årets TV-navn» av ukebladet Se og Hør i 1985 for denne rollen. Det var den gang. Nå har Jarl flyttet til Spania og har funnet nye sider av seg selv, som kunstmaler. 

Det hele begynte med tre måneders ferie i Quesada i Spania etter et sykehusopphold.  Der ble han med på Ellen Heggs malerkurs i oktober 2017. Han reiste tilbake til Norge for å søke jobb, men uten hell. Selv ikke med en søknad om jobb som trikkefører i Oslo var det napp å få. Har du fylt 59 år, er det knapt noen som gidder å satse på deg, uansett om du har et kjent navn eller ikke.  Jarl gjorde alt han kunne for å få seg en jobb. men til ingen nytte. 

Han er dog glad for at han ikke tok veien om Nav, men har kommet seg videre uten offentlig hjelp. Med hjelp fra gode venner tok han sjansen på å reise tilbake til Spania. “Et liv i Spania gir deg arbeidsro og fred”, sier han. Han ante ikke da han kom, at han skulle begynne å male og selge sine første bilder, penger som han reinvesterte i utstyr som gjorde ham i stand til fortsatt å utfordre sine kunstneriske talenter. Resten er som et eventyr.  

Men ingenting kommer av seg selv. Jarl, som har en svært allsidig bakgrunn fra yrkeslivet, satte seg et mål og laget en fremdriftsplan for hvordan han skulle nå fram. Opp kl. 07.00 hver morgen. Jobbe 7 dager i uka, produsere, produsere, produsere. Stenge all negativitet ute og holde hundre prosent fokus hele veien. På et år har han produsert mer enn mange kunstnere gjør gjennom et helt liv. 

Til å begynne med levde han på fem euro pr. dag. I dag selger han sine originale verk fra 2.500 euro og oppover. Og folk kjøper, for her ser de noe de ikke har sett før. 

Ser du inn i maleriene hans, vil du hele tiden oppdage noe nytt. Detaljer det ikke er mulig å se ved første blikk. Det er det som er kunsten i et fargespill utenom det vanlige. Han har sin egen teknikk  og jobber med 5-6 bilder samtidig. Ved å stadig skifte bildet han jobber på, akkumulerer han samtidig ny inspirasjon til ulike nyanser, i stedet for “å kjøre seg fast i et bilde”. Reisen innover som kunstner beskriver han som et møte med  alle typer følelser, angst, sorg, redsel, etc. Han forteller engasjert videre at en kunstner “snakker med sjela”, ikke bare med intellektet. Med livserfaring på godt og vondt, har Jarl en historie å fortelle gjennom kunsten. Med gnistrende øyne og stor innlevelse forteller han videre at hans “kunstneriske reise” har nettopp startet. Musikken og kraften han bærer i sitt hjerte inspirerer ham til å formidle gjennom kunsten.  Når du står og betrakter et av hans malerier eller trykk, viser han også sine evner som den eminente selger han er. 

Han forklarer deg detaljene, hvordan de kom til og hvorfor de er akkurat der. Han er så engasjert når han forteller om sine verker, at det er helt umulig å ikke bli revet med. Hvert maleri er gjennomtenk helt ned i de minste detaljer. Det er virkelig fascinerende. Inspirasjonen hans er så sterk, at han føler han har mye å lære bort og masse å formidle. Han holder kurs i både Norge og Spania, som han kaller “powerpaint”. Her fokuseres ikke så mye på teknikker, men du lærer om å finne kunstneren og skapelysten, følelsene dine inne i deg selv, samt å uttrykke det på lerretet. Er du, eller vil du være arrangør, kan workshops og foredrag i 2020 bestilles etter avtale. 

Han planlegger også å arrangere såkalte “Pop ups” på  Pavarotti 15.mai og 15.juni fra kl. 11.00 til 16.00. Her får du anledning til å møte Jarl og kunsten hans.

Han hadde sin første utstilling i Spania 16. april i  Casa Boquera i Yecla, etter å ha malt i fire måneder. Da gikk det i blomster. Der solgte han sine første fire malerier, noe som gjorde ham i stand til å kjøpe mer utstyr og mer lerret. Nå har han nettopp inngått en avtale med eierne av stedet om et enormt verk som skal utvikles over mange år. “Utsmykningsoppdraget på Casa Boquera som starter 15.sept er en milepæl”, forteller han. 

En dag kom presidenten i  Fundación Frax, Matías Pérez Such, på besøk til Museo Delso,  der han i utgangspunktet bare skulle snakke med Signe om kunsten til Don Pedro. Signe fortalte Matías at hun hadde en kar der som driver og maler litt. Så dersom du har tid, kan du jo se inn til ham. Han var ikke spesielt begeistret før han kom ned i atelieret der Jarl jobber med de store bildene.  Der ble han stående stille i fem minutter og bare så. “Du bærer en kirke i deg”, sa han, “og du blir vår første debuterende soloutstiller på Frax noensinne. Vi har aldri i vår 25 årige historie invitert en debutant som hovedutstiller i Hall Don Pedro Delso.” Utstillingen på Frax er fra 7. november og til medio januar 2020. 

Det er en vesentlig forskjell på å bli invitert som hovedutstiller og det å stille ut i en av småhallene i samme bygning. Som hovedutstiller er du én av fire hvert år.  Nå produserer Jarl og fotografen Nelly del Arbo en katalog til utstillingen. 

Samtidig blir gallerister fra hele Europa invitert av Frax til utstillingen. De fleste kunstnere stiller som regel opp bare til vernissage den første dagen. Jarl vil være så aktiv han kan på Frax under hele perioden og invitere grupper med barn og voksne til aktive “workshops”. 

Kjører du forbi Frax vil du se et utvalgt bilde fra hovedutstilleren montert opp i fronten på bygningen. Til høsten vil du se “El Toro” eller “oksen” som er avbildet på forsiden i dette magasinet, pryde bygningen.  Men det er mye som skjer før den tid.

Jarl på lerret-fabrikken

I siste halvdel av april reiser Jarl til New York og Art Tour International, der han sammen med 60 andre kunstnere fra hele verden får en “master in template art” som en påskjønnelse for det arbeidet de har gjort. Han er også invitert som soloutstiller på Manhattan i 2021. I New York treffer han samtidig igjen Ellen Hegg, som har sin første utstilling på Sjømannskirken der den 4. mai. Invitasjonene står i kø, som til Roma, Vancouver, Frankrike etc.  Jarl forteller at han er fullbooket for to år. I sommer går turen til Tau, mellom Haugesund og Stavanger, der han skal være hovedutstiller fra 8- 27. juli. Han retter også stor takknemlighet til Modern Art Gallery i Trondheim, der han fikk delta sammen med et førtitalls andre kunstnere i et fellesskap.

Politisk har han vært på vandring gjennom livet fra Arbeiderpartiet til Fremskrittspartiet og Høyre. Et poeng i seg selv. “Freppere” blir jo av mange beskyldt for å være både kulturfiendlige og egoistiske.  

Her har vi altså en fremadstormende kunstner med frp-sympatier, og angående egoisme: Jarl Goli går for fullt inn i Callosa-aksjonen sammen med oss i Aktuelt Spania, der absolutt hver eneste euro går til å livnære utfattige mennesker i Callosa. Som et ledd i dette har han donert ti fantastiske trykk av “El Toro” som skal selges på Pavarotti for 200 euro pr. stykk. Kjøper du et eller flere trykk går samtlige euro til å hjelpe nødstilte mennesker i vårt område. Så, egoistisk, nei!  

“Bistand og help til andre gir hverdagen inspirasjon. I takknemlighet og respekt for spansk kultur i kirkens stillhet og alvor. La Vida y la Muerte”, avslutter han.

AV: TOM BJØRNØ

FOTO: NELLY DELARBO

Relaterte artikler