30 år  ”Festival de Cine L ‘Alfàs del Pí”

Fra 6. til 15. juli bryter filmfeber igjen ut i Alfaz del Pí og tiltrekker seg filmentusiaster fra nær og fjærn. Dette fordi Alfaz har laget et navn for seg selv, et merkenavn blant filmfestivaler i Spania.
I år kan Alfaz med stolthet se tilbake på 30 års filmfestival tradisjon. Dette dokumenteres i utstillingen ” L´Alfàsun Pueblo de Cine” i utstillingssalen ”Ecoles Velles”(den gamle skolen). Utstillingen varer til slutten av filmfestivalen.

I festivaluken vibrerer landsbyen Alfaz del Pí . Lokalbefolkningen og besøkende lager nytt liv i  gatene og kjendiser blander seg med folk, -uforglemmelige øyeblikk for mange !
Historien om Alfaz sin filmentusiasme.

Filmfeberen begynte i Alfaz på 30 tallet med noen utendørsforestillinger i Calle de Baix.  Pep el Panader ( bakerenPepe), faren til brødrene Iborra fra Cine Roma, skapte allerede i 1950 lidenskap for kino blant lokalbefolkningen. Han, selv en filmentusiast, kjørte folk med sin lastebil til kino i Benidorm, tre pesetas kostet reisen. Senere viste han filmer i ”Academia de los Músicos” i Alfaz  og i 1963 grunnla Pep el Panader sin egen kino ”CineMari-Luz” i Carrer L´Hort, bare som sommerkino, og  oppkalt etter den berømte skuespillerinnen Mary Luz Real. I 1979 åpnet sønnene til Pep El Panader kino ”Cine Roma” på samme sted hvor faren deres hadde sin sommerkino.

Allerede i 1957 ble filmen ”La Estatua” filmet i Alfaz – en film  som er verdt å se! I 1987 gikk Juan Luis Iborra, filmregissør, manusforfatter, vinner av Goya-prisen, direktør av  filmfestivalen i Alfaz og én av sønnene til Pep el Panader,  inn i forhandlinger med den daværende ordfører Toni Fuster om en filmfestival. Den første utgaven av filmfestivalen i Alfaz oppsto med hjelp av en Penya-gruppe –  alle medlemmer var filmentusiaster, inkludert Javier Pascual, nåværende visepresident for filmfestivalen. ”En utrolig historie, men vi greide det til slutt” smiler Javier Pascual i et intervju med AKTUELT SPANIA.

Pascual og hans team(nå med nye medarbeidere) jobber hvert år med entusiasme ,  kjærlighet og hengivenhet for å realisere Festivalen. Og i månedene før festivalen er 15 arbeidstimer hver dag ikke uvanlig. Festivalen forble trofast mot sin filosofi:

Fremme av den spanske filmen med spesiell fokus på  spanske / valencianske kortfilmer. Kvaliteten av  filmene er høy, det vises ingen kommersielle filmer, ingen filmer som har blitt vist før i Alfaz. I de siste 30 årene har ingen mindre enn  Pedro Almodovar og andre som Verónica Forqué, Paco Raval, , Julieta Serrano, Concha Velasco, Luis García Berlanga, Bigas Luna, Carmen Machi gått over den røde løperen i Alfaz og blitt tildelt ”Faro de Plata”, prisen som ble oppkalt etter fyrtårnet i Sierra Gelada naturområdet –  landemerke for Alfaz. Navnene på prisvinnerne har blitt foreviget på Paseo de Las Estrellas i Albir.

”I år kan filmentusiaster forvente et glimrende program for 30-års jubileet”, avslører Javier Pascual. Det presenteres fire kategorier eller rubrikker med film. Et høydepunkt er uten tvil i rubrikken „Spansk Film“ „Conversaciones con el CineEspañol”  (samtaler om den spanske kino) som ble introdusert i fjor for første gang – med stor suksess ! I år står blant annet filmene ”Las Heridas al Viento” ”LluevenVacas” og ”La Enfermedad del Domingo” på programmet. Til hver film kommer regissøren eller en skuespiller De står til disposisjon for spørsmål fra publikum. Det blir faktisk en dialog med feedback, en berikelse for filmfolkene og  for publikum.

I rubrikken ”Cine Ibero-americano” presenteres Brasil, Argentina og Cuba. Det sistnevnte landet med filmen ”Conducta”, som omhandler emnet  utdanning basert på en gutts egen historie. På grunn av samarbeidet  mellom Alfaz kommune og den kubanske stiftelsen Nicolás Guillén, skal filmen bli presentert av en kubansk representant. Blant filmene i rubrikken ”nordamerikanske og utenlandske filmer i originalversjon” skiller seg ut -”Lady Bird” fra USA, ”Thelma” fra Norge og ”Aurora” fra Frankrike. De andre filmene som blir vist  kommer fra  England, Italia, Sør-Korea, Russland og Belgia. I  den fjerde filmseksjonen ”Cine dirigida por mujeres” kommer kvinner med sine uttrykk og er representert med fire filmer.

Kortfilmkonkurransen

I år ble det sendt inn 993 kortfilmer fra hele Spania, (det gir totalt 7755 kortfilmer i 30 års filmfestivalhistorie !).  19 ble utvalgt for kortfilmkonkurransen . Fem av disse 19 kortfilmer ble produsert av kvinner. Det betyr 26% ! Alfaz gjør forhåndsvalg av kandidater til Goya filmprisen i kategorien ”Nasjonale kortfilmer fra sjangeren ”Fiction”. Aktuelt Spania spurte Javier Pascual :  Hvorfor må det fremmes kvinner i filmbransjen ? ” ” Kvinner er fortsatt underrepresentert i filmindustrien. Filmene på Filmfestivalen i Alfaz viser kvinners styrke, borte fra klisjéer,  ikke sentimentale, men kritiske og realistiske filmer.  Kortfilmene viser at de beste rollene spilles av kvinner.

Ved siden av de vanlige prisene : Euro 5000.- pluss ”Faro de Plata”, Euro 2500.-, Euro 1250.- og prisen fra publikum, donert med Euro 500.- blir det for første gang og i samarbeid med ”Asociación Huellas Borradas de Mujer” gitt en premie på Euro 500.-  for den beste kortfilmen, produsert av en kvinner . ” De fleste filmene under festivalen har en sosial eller personlig profil og vises som alltid i kulturhuset, i Cine Roma og  på Albirstranden.  Inngangsbillett koster 3.- Euro. Kortfilmene på valenciansk vises i Centro Social i Altea og i Llar del Pensionista La Vila Joiosa.  Det blir mange parallelle aktiviteter rundt filmpresentasjonene: workshops for barn, et opptog på Albirstranden (13.7, kl. 21) med figurer fra Star Wars, det vises en dokumentarfilm ”Vientos del pueblo sirio” (15.7., kl. 17.30 i kulturhuset),  en spesiell godbit som får deg til å tenke.

I Eucaliptos-parken i Albir finnes et veggmaleri ”Todo sobre mi madre”, til ære for den spanske filmen, til ære for regissøren Pedro Almodovar og  til ære for kvinnen.
”La Ruta Tapas de Cine”, en spesiell tapasruten fra 6.-15.7. , lover godbiter som er oppkalt etter filmer. Spør i kulturhuset etter brosjyren !

Galla-åpningen holdes 7.7. på Esplanaden utenfor kulturhuset. Kulturhuset blir belyst og et Big Band spiller Jazz musikk.  Den14.7. holdes avslutnings- gallaen , etterpå spilles også jazz.
Etter 30 år med filmfestival  er det mer enn 60 prisvinnere . Festivalkomiteen har invitert alle de som fortsatt lever til 30-årsjubileet. Hvem som kommer det forblir en hemmelighet tilslutt , smiler Javier Pascual.

 

AV: Karin Eickel-Hermanrud

Relaterte artikler