Mozartmanía 2018: Alfaz del Pí i feber

Fra den 6. til den 20. oktober holdes den 28. festivalen ”Mozartmania de Música Clásica” ´2018 med alt i alt fire konserter.  Som hvert år , fremfører festivalen musikalske høydepunkter  og tilhørerne vil bli bortskjemt med mange godbiter for øret.  Det er en festival på høyt nivå som i år presenteres av spanske og internasjonale musikere fra Tsjekkia/Italia og Norge . 

”Mozartmanía” begynner 6. oktober med en konsert ved ”Orquesta Filarmónica Martín i Soler” fra Valencia under ledelse av dirigenten Carmen Más-Arocas.  Dette filharmoniske orkesteret, oppkalt etter den valencianske komponisten Vicente Martín i Soler, ble grunnlagt i 2011 og hadde  sin første store suksess i Palau de la Música i Valencia i 2012. Orkestermedlemmene er unge, entusiastiske musikere og orkesteret har  mer enn 45 strykeinstrumenter pluss vindinstrumentgruppen ”Amigos de la ”OFMiSV” . 

 Dirigenten Carmen Más-Arocas, som fikk sin musikalsk utdannelse i Valencia, Barcelona, London og Ohio , ledet blant  annet det filharmoniske  orkesteret Sankt Petersburg og Karlovy Vary Symphony Orchestra.  Den 6. oktober presenteres stykker av Vicente Martín i Soler (1754-1806), Alessandro Marcello (1673-1747), Jean Sibelius (1865-1957) og ”Holberg Suite” av Edvard Grieg (1786-1826). Konserten begynner kl. 20 i kulturhuset. 

Lørdag 11. oktober, kl. 20  holder Geir Botnen, en av de mest kjente pianistene i Norge, konsert i kulturhuset i Alfaz del Pí. Han fikk sin musikalske utdannelse blant annet ved Bergens Musikkonservatorium under den tsjekkiskfødte  pianisten  Jiri Hlinka. I 1982 deltok han som den første norske pianisten i Tchaikovsky-konkurransen i Moskva. I 1998 gjennomførte Geir Botnen pianokurs og interpretasjon med György Kurtág.  Repertoaret hans spenner fra barokkmusikk til modernisme og nyere verk. Botnen fokuserer blant annet på Mozart og Beethoven, men spesielt på Grieg og Geirr Tveitt . Her skal nevnes mange konserter i Norge og i utlandet, som for eksempel under Nobels Fredspris-utdelingen i Oslo i 2007,  mange festivaler, i land som Canada, Kina, USA, Tyskland, Tsjekkia, Sør-Korea, Kenya og  Egypt, konserter i flere asiatiske hovedsteder i forbindelse med 150-årsjubileet til Edvard Grieg og mye mer. 

Diskografien til Geir Botnen  inneholder en rekke  CD-innspillinger, blant annet med musikk av Grieg og Tveitt (Tveitts  Femti folketonar fra Hardanger opus 150).  Pianisten Geir Botnen har fått mye anerkjennelse gjennom årene. For å sitere „High Performance Review, USA: „Geir Botnens spill er preget av inderlig engasjement og teknisk mesterskap“. Les mer om pianisten Geir Botnen i et intervju på side …… i denne utgaven ! 

Lørdag, 13. oktober, kl. 20 blir det konsert ved trioen „Trio Elplaerdemavida Ensemble“ fra Valencia. Det er en ung trio som ble grunnlagt i 2014 og som begeistrer  tilhørerne med sine musikalske ferdigheter.

Lørdag, 20.oktober, kl. 20 er det avslutningskonsert ved Prazak Quartet & L.Sello“ fra Tsjekkia.  Denne strykekvartetten er blant de mest berømte i verden. Kvartetten ble grunnlagt i 1974 i Prag og har mottatt mange priser gjennom årene. I mer enn 30 år har kvartetten stått på scenen til de største europeiske musikk- hovedstadene, men har også vært i USA og Canada. Repertoaret er veldig bredt og inkluderer Schönberg, Berg, Zemlinki, Webern, Haydn, Beethoven, Schubert, Mozart, Dvorak, Smetana, Janácek og flere.  Under konserten i Alfaz blir kvartetten Prazak akkompagnert av den kjente italienske fløytespilleren Luisa Sello.  Hun har hatt mange opptredener  rundt i verden og blir kal en „ambassadør av musikk og italiensk kultur.“  Det musikalske programmet under konserten i Alfaz omfatter  stykker av Janacek, Mozart, Boccherini, Ginastera og Sivilotti. Denne konserten organiseres av Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí i samarbeid med „Festival Mozartmanía“. 

Konsertene  til festivalen Mozartmanía  holdes i kulturhuset i Alfaz del Pí, kl. 20. Billetter  til Euro 5.- kjøpes i kulturhuset. OBS: En billett til konserten 20.oktober koster Euro 10.- for ikke-medlemmer av „Sociedad de Conciertos de Música Clásica de L´Alfàs del Pí“.

God fornøyelse!

 

Tekst: Karin Eickel-Hermanrud

Foto: Rådhuset Alfaz del Pí

Relaterte artikler