Velgerne slår kontra

26. mai er valg til EU-parlamentet i Spania. Omkring denne datoen skal alle land i EU ha gjennomført valgene. I parlamentet har de forskjellige lands partier funnet sine felles plattformer med politiske syn de kan identifisere seg med. En meningsmåling som det tyske analysebyrået Insa har gjort for Bild, viser at partigruppen “ Europe of Nations and Freedom” (ENF) kan doble antall representanter etter EU-valgene i mai, skriver Reuters. ENF-gruppen ble grunnlagt av Geert Wilders (PVV) og Marine Le Pen (RN), og andre fremstående medlemmer er det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ) og italienske Lega.

Det mest bemerkelsesverdige ved målingen, som er utført i Tyskland, Østerrike, Italia, Polen, Spania og Frankrike rundt månedsskiftet februar/mars, er at de nasjonalpopulistiske partiene ligger an til å få flest stemmer ved EU-valgene både i Frankrike og Italia. I tre av de seks landene er høyrepartier størst: I Frankrike, Italia og Polen. Dersom resultatet blir omtrent som målingen, vil nasjonalpopulistiske partier dermed bli størst i to av de tre største gjenværende medlemslandene i unionen etter Brexit.

Dette vil selvsagt være et skudd i baugen for politikerne som fremmer drømmen om globalisme og en europeisk superstat à la USA. Særlig for Frankrikes president Emmanuel Macron, av flere utpekt som EUs redningsmann, men sterkt presset av “gule vester”, ville dette være et stort prestisjenederlag. De tradisjonelt dominerende blokkene, kristenkonservative EPP og sosialdemokratiske S&D vil derimot ikke kunne utgjøre noe flertall i EU-parlamentet. Reuters skriver:  Undersøkelsen bekreftet dyp skepsis til de etablerte ordinære partier og indikerte at den høyredreiningen som har slått Europa i de senere år, ser ut til å fortsette på med ytterligere styrke.

Det konservative europeiske folkepartiet (EPP), som inkluderer kansler Angela Merkels kristeligdemokrater, kan miste 43 plasser til 174, mens Den Progressive Alliansen av Sosialister og Demokrater (S & P) mister 45 seter til 141. Under slike betingelser vil det bli klart vanskeligere å bringe EU videre i retning av en føderal superstat.

Konklusjonen på målingen og andre målinger er at EU-vennlige globalistiske krefter mister støtte til fordel for EU-skeptiske og innvandrerkritiske. Samtidig med at man skjelver i EU-buksene for at «høyrepopulistene» skal få ytterligere vind i seilene ved de kommende valgene, ser man at støtten til globalistenes verdenssyn er særlig svekket i kritiske deler av unionen.

Historisk sett er Sentral-Europa grundig vaksinert mot utenlandsk politisk overstyring, men nå finnes det også en markant uvilje mot EUs antinasjonale momentum i kjernelandene som engang utgjorde Kull- og Stålunionen, EECs forløper. Verre kan det ikke bli for de føderalistiske elitene: Vender land som Frankrike, Italia, Nederland og Tyskland seg mot globalismedrømmeriene og «alle grenser er onde»-tenkningen som dominerer Merkels 2015-uttalelse «wir schaffen das», så er det slutt for disse ideene. Dette er egentlig bare en fortsettelse av valget av Donald Trump og Brexit. Folket klarer ikke så store forandringer på kort tid, derfor kommer motreaksjonene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler