På ferie til Iran

Per Sandbergs tur til Iran med kjæresten, iranskfødte Bahareh Letnes som flyktet til Norge på 2000-tallet, har ikke bare skapt storm i agurknyttredaksjonene, men også i hans eget parti. At Sandberg forelsker seg i en 30 år yngre kvinne er en privatsak, men turen til Iran har mange interessante aspekter.

Nestleder i Frp, Per Sandberg karakteriserer Iran som et fantastisk reisemål, et land flere burde besøke. En reklame prestestyret selvsagt er glad for å høre. Iran topper statistikken over henrettelser. Og antall henrettelser fortsetter å øke. Dødsstraff, som man  kan  få for «bagateller» i vår målestokk, praktiseres da også  hyppigere i perioder med opptøyer. Målet er å spre frykt. Henrettelsene skjer gjerne ved offentlig henging på torg med et entusiastisk publikum, fra mobile kraner. Langsom henging i heisekran er ekstra grusomt siden ofrene er i live i flere minutter. Sandberg får reise på ferie hvor han vil, men denne reklamen burde han spart seg for.

En annen sak er koplingen mellom fiskeriminister Sandberg og kjærestens nyopprettede selskap «B & H General Trading Company. Bahareh Letnes». Her bør blålyset begynne å blinke, særlig når Sandberg sier han ikke visste om selskapet hennes før han leste det i «Fiskeribladet» i juli. Selskapet ble stiftet i januar med mål  om å drive eksport av fisk fra Norge til Iran, hmm….- hvor dumme tror egentlig Sandberg at folk er?

Den største brøleren Sandberg har gjort er likevel at han ikke varslet om sin reise til statsministerens kontor og sitt eget departement. Det er opplagt at enhver regjering til enhver tid må vite hvor dens statsråder befinner seg. På toppen av det hele tok han med seg sin tjenestetelefon full av sensitive opplysninger, hele hans kontaktnett, mobiltelefonnummer, epostadresser, kalender, meldinger og i det hele tatt hans nettaktivitet, i tillegg til regjeringens saksbehandlingssystem, som inneholder svært sensitiv informasjon. Man skal være bra naiv om man tror iranerne ikke har benyttet sjansen. Med dette har han  risikoutsatt landets sikkerhet. Til sist har han satt sitt eget parti i forlegenhet. Frp har vært tydelig på at om du reiser tilbake til det landet du har flyktet fra, skal du miste oppholdstillatelsen. Sandberg bidrar til det motsatte.

Det rette ville være at Sandberg ble avsatt på dagen og at en annen Frp-statsråd tok over oppgaven som vikarierende fiskeriminister inntil en ny erstatter ble funnet. Siv Jensen har til nå vært stille som en mus, men det ulmer i partiet. Statsminister Erna Solberg burde også ha grepet inn, men i stedet unnskylder hun det hele ved å si at alle kan gjøre feil, og at Sandberg fortsatt har hennes tillit, noe vi synes er helt hårreisende.

Dersom Frp ikke gjør noe med denne saken, har partiet mistet sin autoritet på enda et politisk saksfelt, nemlig den som går på indre og ytre sikkerhetspolitikk. Om ingenting skjer, har Sandberg og Jensen satt Frp sin troverdighet ytterligere på spill.  Nå ligger det an til at regjeringen uansett kan bli felt av stortingsflertallet om noen uker pga sommel med å få på plass bedre sikkerhet etter 22. juli-terroren, påtalt av en rapport fra  Riksrevisjonen. Sandbergs sprell vil ikke gjøre det lettere når en sulten opposisjon starter høstjakta etter ferien. Det blir i så fall en pinlig avgang for en  handlefattig regjering.  Jonas Gahr Støre er nærmere statsministerstolen enn noen gang.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler