Hva gjør Siv Jensen?

Debatten har rast om hvorvidt Norge bør ta del i fordelingen av migranter i EU etter at  EU-lederne kom fram til en slags avtale. Konklusjonen på avtalen er at det heretter er frivillig om landene skal ta imot migranter eller ei, det motsatte av den tvang Merkel og Macron prøvde å tre ned over land som nektet. Statsminister Erna Solberg har hevdet at Norge bør ta i mot migranter i solidaritet med EU-landene, et utspill som hos mange  faller i dårlig jord, ikke minst  i Frp. Carl I. Hagen mener at Siv Jensen må gå hardt til verks for å hindre at regjeringen på nordmenns vegne tilbyr seg å ta imot flere migranter, og mener FrP må true med regjeringskrise. Han har fått støtte av ex-ministerene Listhaug og Amundsen i tillegg til Tybring Gjedde. Dersom Jensen lytter til Hagen og truer statsministeren med å forlate regjeringen, er spørsmålet om Solberg verdsetter regjeringssamarbeidet med FrP mer enn hun ønsker å blidgjøre EU.

Dersom FrP går, er det jo også en risiko for at Høyre går til Støre og partiene til venstre for seg, noe som kan resultere i et enda høyere antall migranter til Norge fra EU, enn det ellers ville ha blitt. Om Erna Solberg ikke bryr seg om trusler fra FrP, har Siv Jensen et problem: Skal hun og partiet være tro mot sin politikk og sine prinsipper, forlate regjeringen, og risikere at den førte politikken blir enda mer radikal, eller skal hun velge en pragmatisk linje og forhandle for å få antall migranter på et så lavt nivå som mulig? Sosiale medier er fulle av meninger der Siv Jensen blir beskyldt for å være mer glad i regjeringstaburetten framfor å fronte partiets politikk. Det er lenge siden 30 prosent støttet partiet i meningsmålinger, og at partiet fikk over 15 prosent sist, skyldes, ifølge diverse analytikere mer Sylvi Listhaug enn Siv Jensen. For FrP er innvandringspolitikken et være eller ikke være, og Jensens troverdighet i spørsmålet synes lav. Setter hun hardt mot hardt her, kan hun kanskje gjenvinne noe av tilliten, og FrP vil kanskje vokse igjen. Hvis ikke, tror vi FrP ramler videre ned mot sperregrensen, noe som åpner muligheter for mer radikale partier på høyresiden.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler