Hvithai ved Balearene

Utenfor Balearene, nærmere spesifisert, åtte sjømil utenfor kysten av øya Cabrera, har en vitenskapsekspedisjon kalt Alnatik klart å ta et 70 minutters opptak av en fem meter lang  hvithai. Den markerer den første bekreftede hvithai (Carcharodon Carcharías) i spanske farvann på 30 år. Tidligere rapporter de siste tiårene har vært begrenset til rykter og observasjoner uten bevis. Observasjonen skjedde torsdag 28. juni under en ekspedisjon ledet av biologen Ricardo Sagarminaga. Han startet sitt oppdrag sammen med medbiolog og dokumentarregissør Fernando López-Mirones og et team på 10 personer fra fem forskjellige land.

Arten er den samme som den som holder til i Australia, New Zealand og Sør-Afrika, «men de er forskjellige populasjoner,» ifølge biologen. I Middelhavet er haiens diett basert på rød tunfisk. «Denne haien ville ikke komme nær kysten, og den spiser ikke mennesker. Vi utgjør ikke en del av menyen, sier López-Mirones. Den hvite haien er ikke ukjent på Balearene, selv om den sist sikre observasjonen er fra 1976.

I En  dokumentar fra 2007 av journalist Juan Andrés Ruiz  anslås det at lokale fiskere har fanget 27 av disse skapningene mellom 1920 og 1976. Alnatik-ekspedisjonen ble utført i omgivelsene til Cabrera Nasjonalpark og som en del av Librera-programmet, drevet av den økologiske organisasjonen SEO Birdlife i samarbeid med Ecoembes, som forsøker   å øke bevisstheten om behovet for å opprettholde havområder fri for søppel. I de siste ukene har ekspedisjonen samlet data om havskildpadder, spermhvaler, delfiner, rød tunfisk og strålefisk. De har også samlet informasjon om tilstedeværelsen av plastmikrofibre i sjøen.  Så kom de over denne haien.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler