Hund i varm bil

Før hver sommer advarer vi om at dyr ikke må forlates i bilen på varme dager. Så også i år: Oppdager du en hund i en varm bil, bør du reagere. Ikke vær redd for å gripe inn, gjør anskrik.  Er du som utlending, usikker på hvordan du skal takle dette, søk hjelp hos forbipasserende eller løp inn i nærmeste butikk. Er situasjonen akutt, ring 112 og få hunden ut av bilen! Hvert eneste år dør det hunder i biler fordi sløve eiere har gått i fra dem for lenge. Noen skulle bare en tur inn på kjøpesenteret og kassakøen var lengre enn forventet, mens andre kan ha trodd at det var nok å ha en åpen vindusglipe.

Det blir raskt fryktelig varmt i en bil, selv når vinduene er rullet ned for å gi hunden luft. Mange tenker heller ikke på   at sola «flytter på seg»; så selv om du har parkert i skyggen og tror at hunden din har det greit, kan bilen etter et stund stå midt i solsteika. Og en kort stund i sola vil gjøre bilen din til badstue for hunden din, som i tillegg har pels og kun kan kjøle seg ned ved å pese. Selv om bilen din står i skyggen vil temperaturen stige på innsiden av bilen. Som du ser på skjema til høyre, kan temperaturen stige til hele 38°C når det kun er 18°C ute og bilen står i skyggen. Derfor bør man alltid være veldig forsiktig med å gå fra hunden i bilen på sommerhalvåret, selv for et kort ærend. Det aller beste er om hunden blir hjemme, eller at du f.eks. kjører hunden hjem etter tur før du gjør andre ærend.

AV: TOM BJØRNØ

 

Relaterte artikler