Strømprisene skyter fart

clear glass bulb on human palm

Prisen på elektrisitet fortsetter å skyte i været. For flere kontroller eller modifikasjoner som myndighetene inkluderer, er markedet umettelig. Regjeringen prøvde å lette strømregningen for forbrukere i slutten av juni, spesielt for de mest sårbare. Det stjerners tiltaket var en reduksjon i moms, fra 21% til 10%, som trådte i kraft 25. juni . Først oppnådde det  ønsket effekt: redusert regning.  Men nå, bare 50 dager senere, har de nye økningene i energikostnader utvannet besparelsene og har allerede spist rundt to tredjedeler av reduksjonen blant kunder som har den regulerte prisen, kjent som PVPC.

“Fakturaen for juli falt i forhold til juni, men med denne hastigheten vil ikke momsavlastningen vare lenge. I august eller høyst i september vil besparelsene ha blitt spist helt opp, sier Francisco Valverde, konsulent og analytiker for elektrisitetsmarkedet. Han hevder at hvis prisene fortsetter å stige denne måneden, vil markedet før slutten av august allerede ha slukket merverdiavgiftsreduksjonen, og husholdningene vil betale mer enn i juni for det samme forbruket med en lavere skattesats.

Elektrisitetsmarkedet har opplevd en uke med rekorder. Energiprisen har nådd høyder og hver dag har slått sine egne rekorder, på baksiden av ankomsten av den ekstreme hetebølgen.   Fem påfølgende historiske tall til vi nådde 117,29 euro per megawattime (MWh) denne fredagen, det høyeste nivået som noen gang er registrert. For helgen forventes det et pusterom (med nedgang i arbeidsaktiviteten har prisen en tendens til å synke). Derfor er alle øyne allerede i starten av neste uke for å se om dette historiske bullish rallyet fortsetter .

Reduksjonen i skattesatsen på forbrukerregningen resulterte i en besparelse på 9%, omtrent syv euro for en gjennomsnittsforbruker som hadde en regning på 73,51 euro for 4,4 kilowatt (kW) kontraktskraft og forbruk 3500 kilowattimer per år ( kWh / år). Denne lettelsen har imidlertid avtatt, og det er mindre og mindre omfang. Når vi tar i betraktning en gjennomsnittlig økning i utsalgsprisen på det regulerte markedet på 12,5% så langt denne måneden sammenlignet med gjennomsnittet i juni, vil forbrukeren betale 70,69 euro, bare 2,82 euro mindre, til tross for at han nå har 10% moms i stedet for 21 %. Men denne økningen i kostnadene for regningen kan være enda høyere, siden det høyeste prisen har steget med 9,8%, den flate delen med 15,4%  og den laveste med 15%. Dermed vil alt avhenge av forbruksfordelingen på forskjellige tider av døgnet. Hvis du holder energiforbruket på samme intensitet og tidsbånd, vil økningen være minimum 10% og opptil maksimalt 15%. Det vil si at besparelsene du fortsatt kan bære med momsreduksjonen, vil bare være mellom 2 og 3,5 euro.

Årsakene til den voldsomme  økningen er kjent: Gassprisen er gjennom taket – rundt 45 euro MWh – og avgiften for CO₂ øker bare – den overstiger allerede 55 euro per tonn. I tillegg er prognosene for fremtiden slett ikke lovende: i gass forventes det ikke lettelse før neste vår. Og markedet for karbondioksidutslippsrettigheter ser ikke ut til å gi noen våpenhvile på kort eller mellomlang sikt, siden det er et grunnleggende politisk krav om å redusere utslipp fra industrien. «Gass vil ikke falle før i februar eller mars neste år, ifølge prognoser, noe som kan være feil. Noe det ikke er tvil om er at CO₂-avgiften, vil ha en trygg reise oppover, understreker Valverde.

Relaterte artikler