Oltra-saken ruller videre

gray concrete tower beside house

Undersøkelsesdomstolen nummer 15 i Valencia har etterforsket  totalt 6 anklager fra departementet for likestilling og inkluderende politikk i Generalitat Valenciana , som også ledes av den første visepresidenten for den valencianske regjeringen Mónica Oltra for sak om overgrep fra hennes eksmann mot en mindreårig i et senter under tilsyn av hennes eget departement. Det som etterforskes er den påståtte fortielsen av fakta som den mindreårige hadde gjort de ansatte ved senteret og departementet kjent med, og den parallelle etterforskningen som ble utført i denne forbindelse. Les forhistorien her:  https://aktueltspania.com/aktuelt_post/skandale-ryster-den-valencianske-regjeringen/

En av dem som nå er under etterforskning, Isabel Serra, territoriell direktør, sto på valglisten til Izquierda Unida under kommunevalget i 2007. Senere sluttet hun seg til Poble Valencià-initiativet, en gren av Compromís-koalisjonen og den samme formasjonen som Mónica Oltra kommer fra. Serra var en del av Compromís Local Executive i Xàtiva i 2018, og i 2019 var hun nummer 7 på kommunelistene, også til Compromís, for den samme kommunen.

Saken som nå omhandler de 6 stillingene i Oltrarådet, ble anmeldt i første instans for en tid tilbake da det ble vurdert at det var anke i Høyesterett i forhold til disse forhold, fremlagt av eksmannen til Oltra. Imidlertid beordret provinsdomstolen i Valencia nylig å gjenåpne etterforskningen. Nå har domstolen i Valencia som saken har falt på, innledet saksbehandlingen for å fortsette etterforskningen og har bedt om avhør av 8 personer som blir etterforsket, blant dem seks personer i departementet.

Talspersonen forinkluderende politikk, det PP (Partido Popular) i Valencias parlament , María José Catalá , krevde i går Mónica Oltras avgang. Maria José Catalá fastholder at Oltra ikke kan fortsette i departementet mens prosessen er i gang. I tillegg har PP også krevd ansvar fra regionspresidenten Ximo Puig.  PP har også kritisert at 26 dager etter at Oltra møtte opp i Valencias domstoler for å diskutere andre saker om påstått overgrep mot mindreårige under vergemål, har de fortsatt ikke fått tilgang til dokumentasjonen . Og dette, til tross for at Oltra da sa at PP hadde fått den dokumentasjonen til sin disposisjon, ifølge Catalá.

Mónica Oltra svarer på kritikken og stemlet den som en  «ekstrem høyreorientert politisk jakt». Hun har sagt at hennes medarbeidere som er i rettens søkelys, bare gjør jobben sin. I tillegg har hun gitt en politisk skjæring til saken ved å plassere klagen som har gitt opphav til disse anklagene som en klage «fra ytre høyre».  Hun sier kjøret fra den ekstreme høyresiden kommer for å avsette regjeringen til Ximo Puig. Kort fortalt har dette vært de to argumentene Oltra har brukt. Det var første gang hun snakket med media etter anklagene kjent i går. Oltra har gjentatt igjen at sannheten alltid finner veien og at gruppene har hatt dokumentasjonen til rådighet.  

Relaterte artikler