Skubber på hverandre

USS Chancellorsville, en Ticonderoga-klasse guidet-missil cruiser, skal ha vært i nestenkollisjon med en russisk destroyer. Foto: Anthony Kwan / Bloomberg via Getty Images

US Navy sier at et av deres krigsskip var tvunget til å manøvrere unna for å unngå kollisjon med en russisk destroyer i det filippinske hav. «USS Chancellorsville», en styrt-missil cruiser, kolliderte nesten med Udaloy I DD 572 da den gjorde en «usikker manøvre», som ligger innenfor 50 til 100 fot, ifølge marinen. «Denne usikre handlingen» tvang Chancellorsville til å kjøre alle maskiner i revers for  fullt og å manøvrere for å unngå kollisjon. 

Hendelsen skjedde klokka 11:45 i dag fredag ​​i det Filippinske havet, ifølge uttalelsen. Russiske statsmedier hevder at USA-cruiseren hadde «hindret passasjen» til Admiral Vinogradov-ubåtens destroyer rundt 160 meter foran den, noe som tvinger dem til å utføre en farlig manøvre i den sørøstlige delen av Øst-Kinahavet. Men USA avviste deres versjon av hendelsen som «propaganda».

Det er andre gang på tre dager at USAs flåte har anklaget russiske styrker for farlige manøvrer etter at et russisk jagerfly fløy farlig nær et marinerekognoseringsfly i det østlige Middelhavet tre ganger. Det amerikanske P-8A Poseidon-flyet fløy i internasjonalt luftrom da episoden skjedde tirsdag. Utviklingen kommer mens US Navy deltar i øvelser i Østersjøen sammen med andre NATO-land.

Pentagonen hadde opprinnelig planlagt å trekke tusenvis av marinesoldater fra øvelsen – kjent som BALTOPS – for å sende dem til Midtøsten som en advarsel til Iran, men til slutt mente ledende tjenestemenn at de amerikanske styrkene var nødvendige for å sende en melding til Russland. 

Denne nestenkollisjonen mellom et amerikansk og et russisk krigsskip kommer dager etter at Russlands president Vladimir Putin var vert for sin kinesiske motpart i Kreml. «Vi vurderer Russlands handlinger under dette samspillet som usikre og uprofesjonelle og ikke i samsvar med de internasjonale forskriftene for forebygging av kollisjoner på sjøen (COLREGS),» Road Rules «og internasjonalt anerkjente maritime skikker,» meldte den 7. flåte.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler