Spania sunnest – Norge nummer ni

“Bloomberg Healthiest Country Index”, som omfatter 169 land,  har rangert nasjonene for 2019.  Spania skyver Italia ned til andreplass, med Island og Japan tett bak. Store land som Canada kommer på 16. Storbritannia på 19. og USA helt nede på 35. plass. Australia var det eneste engelsktalende landet som kom på topp 10, rangert som syvende.

Nasjonenes livsforventninger, røyking og fedme ble alle tatt i betraktning ved rangeringen, samt tilgang til rent vann. Eksperter mener at Middelhavets diett, som er kjent for å være bra for hjerte og sirkulasjon, kan spille en rolle for spanjolenes gode helse. Og Spania har da også offisielt Europas nest lengste forventede levetid ved fødselen, og rangeres på tredje globalt – bak Japan og Sveits, ifølge Bloomberg.  

En studie ledet av Universitetet i Navarra, i Spania, sa at en middelhavsdiett, supplert med ekstra virgin olje og nøtter, hadde en lavere frekvens av store kardiovaskulære hendelser enn de som ble tildelt en redusert fettdiett.  Forskere publiserer regelmessig studier som roser de helsemessige fordeler av Middelhavsdietten, som inneholder mye grønnsaker, nøtter, fisk og oljer. Den er kjent å forbedre hjertehelsen og skal angivelig også å være bra for hjernen og leveren, og den kan forbedre den seksuelle funksjonen hos menn. 

Italia, som ble kåret som mest sunn i 2017,  falt ned til andreplass. Resten på topp 10 er Island, Japan, Sveits, Sverige, Australia, Singapore, Norge og Israel. Landene i topp 50 som gjorde de største forbedringene i forhold til den forrige indeksen i 2017, var Sør-Korea som steg fra 24. til 17. Estland, som steg seks plasser fra 38. til 32. og Albania, som steg fra 50 til 43. plass. Makedonia opplevde det største fallet med 12 plasser fra 44 til 56. plass. 

Ingen afrikanske nasjoner kommer inn i topp 50 på denne indeksen, og bare noen få i Midtøsten, som Bahrain, Qatar, Libanon, Brunei, De forente arabiske emirater og Oman. Land i Afrika sør for Sahara der tilgang til rent vann og sanitære forhold er dårlige og gir problemer og dødelige sykdommer, er i ferd med å utgjøre 27 av de 30 mest usunneste land. De tre siste av de 30 er Haiti, Afghanistan og Jemen.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler