Spis mer egg

Du har kanskje hørt at egg ikke er bra, fordi det inneholder mye kolesterol? Ny forskning dreper alle gamle myter når det gjelder egg. Det finnes kolesterol i egg, men det er ikke samme type kolesterol som setter seg i blodet. Så det er ingen grunn til å uroe seg, ifølge ernæringsekspertene.

For 20 år siden var egg bannlyst blant legestanden. Av min fastlege fikk jeg klar beskjed om at jeg ville få hjerte- og karsykdommer om kort tid dersom jeg fortsatte å spise et egg pr. dag om jeg ikke gikk med på å ta kolesterolsenkende medisiner. Det er 20 år siden og jeg sluttet med kolesterolsenkende etter 14 dager fordi bivirkningene var for plagsomme. Egg spiser jeg hver dag, minst ett og gjerne to. I egg finnes vitaminene A, D og E, B12, riboflavin og folat, og mineraler som jod, jern, kalsium, sink og selen. 

Her ramser vi opp argumentene:

1. Gå ned i vekt med egg

Studier viser at en proteinrik frokost gjør deg mett og slank. Derfor kan det være bra å spise egg til frokost!  Forskning (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/) viser at en lavkalori-diett, kombinert med egg til frokost, kan hjelpe deg å gå ned i vekt, dobbelt så raskt.  Egg metter lengre, og hjelper til å stoppe småspisingen, som mange går opp i vekt av.

2. Egg forsterker immunforsvaret

Nå er igjen influensasesongen  her, og da sliter mange med hoste og forkjølelse. Men egg kan hjelpe deg å holde deg friskere!  Studier viser at kun to egg om dagen, kan beskytte deg mot infeksjoner, sykdommer og virus. Ett egg inneholder hele 22 prosent av det anbefalte inntaket av selen, hvilket er kjent for å forsterke immunforsvaret ditt.

3. Bedre hukommelse

Har du hørt snakk om aminosyren kolin? Den påvirker nervesignalene som hjelper oss å huske på småsaker – for eksempel hvor vi har lagt lommeboken eller nøklene våre. Studier har vist at ekstra tilskudd av kolin, forbedrer minnet og reaksjonsevnen.

4. Godt for synet

Næringsstoffet lutein hjelper øynene dine å beholde et klart og skarpt syn. Ny forskning har også vist hønseegg er rike på lutein. Lutein finnes også naturlig i øyet, og beskytter netthinnen fra å bli skadet og minsker risikoen for celleforandringer i den gule flekken.

5. Motvirker depresjon

Vitamin D får du normalt nok av i Spania, også under vinterhalvåret, men egg kan hjelpe deg om du ikke får det.  Vitaminet hjelper også immunforsvaret og kan motvirke depresjoner. Det beste av alt? Egg er en fantastisk kilde for å få i seg vitamin D!

6. Styrker skjelett og tenner

Gjennom å spise egg får du i deg masse kalsium – som gjør skjelettet sterkere og forebygger benskjørhet. Egg inneholder som sagt rikelig med vitamin D, hvilket regulerer kalkbalansen i skjelett og tenner.

7. Bra for blodet

Egg inneholder mye folat, som er en type av vitamin B, kroppen trenger for å bygge nye røde blodceller. Har du mangel på folat kan det gi anemi. Folat trengs også for at fosteret skal utvikles normalt under en graviditet, godt å tenke på for deg som vil bli mamma!

8. Bremse aldringen

Egg inneholder aminosyrer som bygger opp og fornyer cellene, hvilket kan bremse aldringen til utseendet ditt. Når vi blir eldre, dobles også behovet for vitamin D. Anbefalingen for eldre over 60 år er 10 mikrogram. Ett egg gir rundt 0,7 mikrogram.

9. Mindre risiko for hjerteproblemer

Og så den virkelige gladnyheten: Forskere fra Canada har sett en sammenheng mellom eggrik kost og en minsket risiko for hjerte- og karsykdommer og kreft, skriver svenske Må Bra. Hemmeligheten? Eggeplommen, som inneholder to viktige antioksidanter: Tryptofan og tyrosin. Personer med små LDL-partikler løper større risiko for å bli rammet av hjerteproblemer. Forskning viser at egg faktisk kan bekjempe LDL-partiklerne, og på det viset minske risikoen for hjerteproblemer.

10. Bygger muskler

Mange kroppsbyggere spiser mye egg – og det er det en god grunn til. Egg er fulle av proteiner, noe som kroppen trenger for å bygge muskler.

11. Beskytter huden, håret og leveren.

Mangel på folat, en type av vitamin B, kan være vanlig blant norske kvinner. Egg er heldigvis en god kilde til folat, som er nødvendig for cellenes metabolisme og dannelse av røde blodceller. B-vitaminet og omega 3-fettsyrene i egg, hjelper deg å få bedre hår, hud og negler.  Vi har tidligere advart mot mye salt. Andre mener vi får for lite salt. Litt salt på egget skader neppe…

AV: TOM. BJØRNØ

Relaterte artikler