Få bedre søvn

Skal vi ha det bra både fysisk og psykisk er nok søvn helt nødvendig.  Det heter seg at du får den beste søvnen om du legger deg før midnatt. Men i følge søvnekspertene er det bare en myte.  De mener det er de forskjellige stadier i søvnen som er viktig, ikke hvor mye klokka er når de skjer. For det skjer noe med søvnen cirka 30 minutter etter du har sovnet, eller etter at du har sovet i cirka to til tre timer. Den beste søvnen har man de første tre til fire timene etter innsovning, uavhengig av når man legger seg. Det betyr at hvis man legger seg før klokken 24, så sover man best da. Når vi legger oss om kvelden er altså ikke det viktigste. Det er ikke slik at enkelte tidspunkter er bedre enn andre, for dette vil selvsagt avhenge av din daglige rutine i forhold til jobb eller skole. Det viktigste er derfor at du sørger for å få nok søvn om natten.

Så kan man  spørre seg hva som er nok søvn? Heller ikke her er det noen eksakt fasitsvar, men dersom du føler deg uthvilt neste dag kan du anta at du har fått nok søvn den natten. Dersom en har vanskeligheter med å sove er det viktig å stå opp til samme tid hver dag, uke og helg, uavhengig av hvordan en har sovet. Det hjelper på sikt. Det er mindre viktig å legge seg til samme tid. Det er ikke bare antall timer per natt som er avgjørende. Det er måten du sover på som avgjør hvordan kroppen din kommer til å ha det og hvordan den kommer til å se ut. Din sovestilling påvirker både energien din og innsiden av kroppen din. Hvis du innimellom får skikkelig energifall i løpet av dagen, kan det med stor sannsynlighet ha noe å gjøre med hvordan du har sovet å gjøre. Kanskje er grunnen til at du ikke er helt form, så enkel som at du har sovet på høyre side. Under følger listen med forskernes forklaringer til hvorfor du kan få det bedre hvis du sover på kroppens venstre side. Denne studien ble publisert på Journals Clinic gastroenterology.

1: Fordøyelsen fungerer bedre

Ettersom magesekken sitter på venstre side vil det lettere skje at magesyren renner ut av magesekken og mot spiserøret dersom du sover på høyre side. Ligger du på venstre side har fordøyelsen bedre forutsetninger for å gjøre jobben sin. Har du problemer med magen fra før av, er det ekstra viktig å velge venstre side til fordel for høyre side. Hvis du er en som pleier å ta en siesta etter å ha spist mye, kan du prøve å huske å sove på venstre side. Dette vil forbedre fordøyelsen.

 2: Det er bedre for hjertet

Hovedpulsåren (aorta) er bøyd mot venstre, noe som gjør at den får hjelp til å pumpe blodet rundt dersom vi sover på venstre side. Sover du derimot på høyre side, må blodet først pumpes oppover, noe som gir dårligere blodsirkulasjon.

3: Du avlaster trykk på milten

Milten sitter også på kroppens venstre side. Den har som oppgave å «rengjøre» blodet vårt og transportere bort avfallsstoffer. Sover du på samme side som den sitter, gjør du det lettere for den å utføre «jobben» den har, istedenfor å gjøre det vanskeligere for den.

4: Det er bedre for anatomien

Ettersom både magesekken og bukspyttkjertelen sitter på venstre side, gjør du hele anatomien en tjeneste om du unngår å sove på høyre side. Sov godt!

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler