Hold deg ung og frisk med jordbær!

Jordbær er for mange en del av symbolet for sol og sommer. Jordbærene er jo bare supergode å spise som de er. De ser jo så innbydende og lekre ut at få behøver å overtales for å spise de lekre bærene. De bare inntas og nytes! At de i tillegg er bra for helsen kommer som et stort pluss. Tenk at ved å spise jordbær kan vi bidra til å holde oss friske og sunne, slanke og spreke! Da er det bare å kjøpe en eske til! 

Hva er jordbær?

Jordbær av den typen vi kjøper eller dyrker i dag er en resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden. 

Krysninger av den beste jordbærplantene fra Nord og Sør Amerika med de beste fra Europa har ført til dagens store og saftige jordbær. Jordbærplanten har blitt videreutviklet for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i de ulike land. 

Jordbær er egentlig en oppsvulmet blomsterbunn med bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter. 

Helsefordeler med jordbær

Variasjon er viktig når det gjelder et variert kosthold. Jordbær har svært mange gode helsefordeler og vi bør derfor spise rikelig av dem i sesongen. De har et høyt innhold av vann, og er svært fattige på kalorier, så vi kan virkelig fråtse i dem uten å tenke på kalorier. 

Jordbærenes innhold av fiber gir en jevn blodsukkerstigning. Jordbær er rik på antioksidanter. Forskning har lært oss at antioksidanter er noe av det viktigste for oss for å forebygge sykdom. De dyprøde bærene har et høyere innhold av antioksidant enn de som er lysere. 

Jordbær har et høyt innhold av Vitamin-C, faktisk mer enn appelsinen. De inneholder også andre viktige stoffer for oss som jern, fosfor, folat, kalium og kalsium. Vitamin-C er en antioksidant som er viktig for kroppen og som øker kroppens opptak av jern. Dette er viktig blant annet for et godt immunforsvar. 

Ved å spise jordbær øker blodsirkulasjonen, noe som er en fordel spesielt om man sliter med høyt blodtrykk. Studier har også vist at risikoen for hjerte og karsykdommer reduseres. 

Forskere har oppdaget at ekstrakter i jordbær aktiverer et protein i kroppen som øker beskyttende aktiviteter i kroppen. Dette proteinet jobber mot kolesterol og lipider, akkurat det som kan føre til hjerte og karsykdommer. 

Jordbær er også bra for god tarmhelse på grunn av det fiberinnholdet. Det kan også være både avførende, effektivt mot diare samt ha god effekt på tykktarmsbetennelse. 

Stoffene i jordbær kan redusere risikoen for magesår. Stoffene beskytter også magesekken mot effektene av alkohol. Det høye innholdet i jordbær av Vitamin-C, jern og folat kan øke sexlysten. 

Ekstrakter fra jordbær beskytter huden vår mot ultrafiolett stråling, og øker samtidig vitaliteten i hudcellene. Dette vil redusere skader på DNA-et forårsaket av stråler og aldring. Jordbær kan derfor være med på å holde oss unge og friske lengre! 

Jordbær i mat

Jordbærene er jo selvfølgelig godt egnet til å spise som de er, alene eller ved siden av annen mat. Jordbær er ellers godt egnet i desserter og kaker. De er supre å lage en herlig sommersuppe av. De er lekre som pynt på omtrent all slags mat, enten det er grillmat, eller kaker. De er supergode i salater og i smoothies. 

De er fine i en skål under et måltid, eller som et lite mellommåltid.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler