Oppskrifter med tomat

Tomater kan brukes til nesten all mat. Det å koke inn tomater for en god saus, og til tomatsuppe, er utrolig godt, og både spennende og forholdsvis enkelt. Når du først har det gjort det en gang eller to, så kjøper du nok ikke flere bokser med saus, for dette kan bli godt!

AV: TINE MERETE SANDBOE


Pizza-oppskrift

Denne oppskriften på pizzabunn er bare supergod. Den er fantastisk god å jobbe med. Den er fin å kjevle, eller kna ut, om du vil ha en fin og tynn bunn. Deigen kan gjerne lages om morgenen for så å brukes om ettermiddagen, eller over natten. Jo lengre den står jo bedre blir den. 

6 dl lunkent vann

1 dl ekstra virgin olivenolje

50 gram gjær

1 kilo mel, gjerne grovt 

1 ss sukker

1 ss salt

Bland vann og olivenolje med gjær og sukker i en stor og romslig bakebolle.  Bland godt til gjæren er oppløst. Bland så inn mel og salt og elt godt sammen.

Lag en stor bolle av deigen og la den heve 20 minutter. Kna den igjen en runde og la den hvile videre. La den gjerne heve seg videre 2-3 timer. Etter det kan den eventuelt oppbevares i kjøleskap til den skal brukes. Kjevl eller kna deigen helt tynn og legg på en bakeplate. Forstek bunnen ved 230 grader i 7-8 minutter. Legg så på tomatsaus, eventuelt kjøtt og grønnsaker av det du ønsker å ha på din pizza. 

Bruk rikelig med timian og basilikum for å få en god smak. Stek med fyllet på i ca. 10 minutter.


TOMATSAUS TIL PIZZA

1 kg tomater 
2 rød løk

4 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

2 ss smør

Litt chili

2 ts honning eller brunt sukker

1-2 never basilikum, finklippet

Lag sausen ved først å ha olivenolje og smør i en kjele og varm forsiktig. Ha i løken og la surre på middels varme til den er gyllen og myk. Ha så i hvitløken, og la alt surre litt til. Ha i litt mer olje om det blir tørt. Ha så i tomatene og litt salt og pepper. La det gjerne koke godt inn, og det kan ta flere timer.

Ha i basilikum før bruk.


TOMATSUPPE

Nydelig og god tomatsuppe. Du kan erstatte tomatene med hermetiske tomater. Ha i de smakene av urter og krydder du setter pris på, så får du din egen vri på denne herlige suppen. 

2 kilo tomater, i små biter

4 løk, i biter

Smør

Salt og pepper

10 dl vann

½ ts god curry

En liten neve frisk timian

Basilikum

25 cherrytomater

Ha tomatene og løken i en stor kjele med smør og fres godt til tomatene er saftet og løken er myk. Ha så i vannet og smak til med salt og pepper. La det koke 10 minutter. Det siste kokeminuttet kan du tilsette basilikum. Bruk så en stavmikser for å få en glatt og fin suppe. Del cherrytomatene i to og bak dem 10 minutter ved 200 grader. Legg noen i hver tallerken ved servering.  Dryss gjerne over litt urter. 

Server med godt brød. 


Tomatomelett

Supergodt og enkelt for en god lunch eller et kveldsmåltid. 

6 egg

6 ss vann

4 tomater, tykke skiver

Eventuelt litt ost

Basilikum

God olivenolje

Salt og pepper

Ha litt olivenolje i en panne og fres hvitløken litt. 

Ha egg, vann, salt og pepper i en bolle og rør sammen og hell over hvitløken. Legg så tomatskivene i eggeblandingen og eventuelt ost på toppen. Legg et lokk over og la den stå på middels varme til eggeblandingen har stivnet. Ha så litt salt og pepper på, og litt basilikum. Server med godt brød. 

Relaterte artikler