TAPAS

Tapas er varierte og gode småretter. Mange av de er svært krevende å lage, mens andre er av det enklere slaget. Godt og lite, og lett å spise, aller helst med et glass vin som tilbehør. Vi på Costa Blanca kysten tenker kanskje at vi finner den samme tapasen og maten over hele Spania. Både tapasen og maten ellers er ofte helt ulik i ulike deler av landet.

Det fine med tapas er at du ofte selv kan bestemme innholdet. Det kan være kokkens fantasi og tilgang på råvarer som bestemmer hva resultatet blir.

HISTORISK OM TAPAS

Det finnes flere historier om hvordan tapas oppstod.
Tapa betyr lokk, og en av historiene går på at det ble lagt en brødskive som lokk over sherryen for å hindre fluer å komme til. Etterhvert ble det altså også servert noe å tygge på oppå denne skiven.

En annen historie som går rundt er om Kong Alfonso som ble rådet av sin livlege til å redusere matinntaket, og ba kokkene lage små retter.

HVA ER TAPAS?

Tapas består av mange små retter som kan være kalde eller varme. Tapas er i følge spanjolene selv en appetittvekker. Tapas er noe man spiser rett etter jobb, for å treffe venner før man går hjem til familien. Eller noe man spiser på baren før man går ut og spiser en større middag. Tapas er da i følge spanjolene kultur, og man spiser i følge dem ikke tapas til middag. De synes ofte turistene er rare når de kan spise tapas en hel kveld. Noen steder er det slik at du tar vare på tannpirkerne som er stukket i tapasen, og betaler i kassa. Da følger ofte drikken med i prisen på tapasene.

Vi tenker nok at tapas kan serveres som forrett, eller som et helt måltid.

Mange forbinder også tapas med fingermat. Da egner de seg som munnfuller ved siden av et glass vin, og i hyggelig lag.

Det kan være kombinasjoner av oster, skinke, blekksprut, oliven, blåskjell, kjøttboller, mandler, dadler og mye mer.

Tapas varierer også i ulike deler av Spania. Det er jo ganske naturlig siden Spania er delt inn i minst 4 matregioner, som ofte bruker helt ulik mat.

I Baskerland for eksempel er nok de enkle tapas rettene utviklet videre. Her handler det om estetikk og ulike smaksinntrykk. I denne regionene kaller de dem Pintxo retter, og ikke tapas. Det er ofte små loff skiver pyntet og dekorert med de lekreste kombinasjoner. Navnet pinxo stammer fra den lille pinnen som de ofte bruker der for å holde sammen lekkerbiskenene på toppen og loffskiven.

Det er ingen som vet hva som kom først tapas eller pinxo, men hensikten er den samme med begge retter.

HVAKANDUHAPÅET TAPASBORD?

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan ha. Små loffskiver med fisk, skalldyr, kjøtt, litt paprika, oliven en daddel og en tannpirker i hver skive. Dadler med skinke rundt, ostebiter, jordbær og skinkebiter, oliven av mange slag, fritert blekkesprut, små kakebiter med et bær på, alioli og godt brød bare for å nevne noe.

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler