Oppskrifter med sitron

Sitronen er et av kokkens kraftigste våpen for å sette smak i matlagingen. Det er nesten så sitronen har en helt magisk virkning i matlagingen. Den kan brukes med fordel i flere retter enn du kan tenke deg. Det beste er å teste selv for å utnytte de fantastiske smaksegenskapene som ligger i sitronen. Pass alltid på å ha en sitron tilgjengelig!

AV: TINE MERETE SANDBOE


Den gode gammeldagse sitronlimonaden

En riktig god drikke for både hverdag og fest. Så utrolig leskende og god at det fort blir en vane å lage denne gode drikken. En morsom variant er å lage isbiter av saft med farge, eller med et mintblad i isbitene. Det er flotte innslag i limonaden. 

8 sitroner, saften og skallet av 4

200 gram sukker

1 liter vann, med eller uten kullsyre

Rikelig med isbiter

Skrell litt grovt av halvparten av sitronene. 

Bland sukker og halvparten av vannet med strimlene fra sitronene, sitronsaften og kok opp. Tilsett resten av vannet. Sett tilside og avkjøl, gjerne natten over. Ha den avkjølte limonaden i en mugge og fyll opp med isbiter. 


Sitronkake

Enkel og god kake og lage, og smart for å ta med er den også. 

Bruk de bærene du vil og annet godt som sjokolade eller annet. 

200 gram smør

200 gram sukker

1 ts vanilje

1 sitron, skall og saft

5 egg

100 gram mel

80 gram potetmel

2 ts bakepulver

1 kurv bær

Glasur:

350 gram kremost naturell

130 gram smør

6 dl melis

½ sitron, saften og skall

Noen blader sitronmelisse

Ev. Revet sjokolade

Ha sukker og smør i en bolle og visp godt sammen. Tilsett vaniljesukker, sitronsaft og sitronskall. Rør alt godt sammen. Ha så i eggene, ett av gangen. Bland mel, potetmel og bakepulver i en bolle og ha litt etter litt i deigen. Rør gjerne en del av bærene i deigen. Ha den så over i en smurt form. 

Stek ved 170 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl. 

Lag sitronkremen ved å blande sammen osten, smøret, melis, sitronsaft og skall. 

Pynt med bær, sitronmelisse og sjokolade. 


BAK GRØNNSAKER MED SITRON

Bruk sitron på grønnsakene både før du griller eller baker dem. Det fremhever smaken i grønnsakene og setter en ekstra spiss på opplevelsen. 

600 gram grønnsaker

½ sitron

1 ss honning

5 ss olivenolje

En neve urter, f.eks. timian

Salt og pepper

Vask og rens grønnsakene. Skjær dem gjerne i staver eller passe biter og fordel i et ildfast fat, eller bakepapir på bakebrett. Ha så over olivenolje, honning og sitronsaften. Finhakk urter og dryss over. Timian kan du ha på før steking, men noen urter skal has på etter steking. 

Ha over litt salt og pepper. Vend så alt så det blandes og stek i ovnen ved 200 grader i 20 minutter. 

Relaterte artikler