Smitten øker og Norge innfører karantene

people walking on gray concrete floor

Spania  registrerte igår torsdag den  høyeste daglige økning i nye coronavirustilfeller siden  8. mai, da regjeringen begynte å rulle tilbake sine lockdown-regler med 971 nye infeksjoner på 24 timer,  sammenlignet med onsdagens tall på 730. Helsedepartementet sier: «Dette kan allerede være en annen bølge.»

Norge vil ilegge reisende fra Spania en 10-dagers karantene fra og med lørdag på grunn av smitteøkningen, sa den norske regjeringen fredag. Det spanske utenriksdepartementet har publisert en liste over land som for tiden bruker begrensninger for reisende fra  Spania.  Smittesituasjonen i Spania gjør at nordmenn nå må i karantene når de kommer hjem derfra, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF). – Hvis du kommer til Norge fra Spania etter midnatt, må du i karantene, sier hun. Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker at de siste oppdateringene fra Spania, særlig i de nordvestlige regionene, viser at smittetallene går oppover.  – Det er iverksatt strenge tiltak, og det gir håp om at situasjonen snarlig vil komme under kontroll. Men dessverre er utviklingen slik at vi må innføre karantene etter reise fra Spania, sier han.  De nye reiserådene gjelder fra midnatt.

Spanias forsvarsminister Margarita Robles sa i dag ​​at «i teorien» er det ingen planer om å gjeninnføre en ny nasjonal alarmstat som den som holdt folk stort sett innesperret i hjemmene sine i tre måneder mellom mars og juni. I stedet sa Robles at regjeringen ønsker å «støtte arbeidet» til regionale myndigheter i deres egen kamp mot spredningen og effektene av Covid-19. I et intervju på det private tv-nettverket Antena 3 ba ministeren også myndigheter i regioner som opplever betydelige smitteøkninger om å «reflektere» over sin egen styring av krisen.  Uten å nevne den katalanske regjeringen spesielt, husket Robles at noen regionale myndigheter kritiserte den sentrale ledelsen for sin håndtering av krisen tidligere i år, og hevdet at ting ville være annerledes når de fikk kreftene tilbake. Men «vi ser nå at det ikke er så enkelt,» sa hun.

 Økningen i tilfeller merkes over hele Spania, med en tredobling de siste to ukene. I følge torsdagens rapport registrerte de spanske regionene Aragón og Catalonia det høyeste antallet nye Covid-19-infeksjoner, med henholdsvis 415 og 182.  Madrid så også en økning i daglige infeksjoner med koronavirus, med tallet som hoppet fra 70 onsdag til 102 torsdag. I  Navarre har regionale myndigheter innført nye innesperringsregler i et nabolag i Pamplona på grunn av et stort Covid-19-utbrudd. Alderen på de som blir smittet  fortsetter å falle ettersom utbrudd på fester og nattesteder fører til flere infeksjoner blant unge. For noen dager siden var gjennomsnittsalderen 48, og tirsdag hadde den sunket til 45.  Torsdag ble det imidlertid påvist en «viss oppadgående trend» i tilfeller blant personer over 60 år. Denne trenden er av bekymring for helsedepartementet, gitt at pasienter i denne aldersgruppen har større risiko for å oppleve komplikasjoner.  De er bekymret fordi alder er den faktoren som er mest forbundet med alvorlighetsgraden av sykdommen.

Antallet importerte tilfeller, dvs. personer som smittet viruset utenfor Spania, er også bekymringsfullt, da de er veldig vanskelige å oppdage, fordi mange ikke har symptomer når de kommer. I et forsøk på å stoppe importerte saker, har regionslederen i Madrid, Isabel Díaz Ayuso, bedt om at det må innføres flere kontroller på flyplassen Adolfo Suárez Madrid-Barajas.  Madrid er den eneste regionen som ikke har gjort ansiktsmasker obligatoriske i alle offentlige rom uavhengig av om sosial distanse kan respekteres, og det har heller ikke foreslått noen begrensninger på utelivssteder, som har blitt et hotspot for koronavirusutbrudd.

AV:TOM BJØRNØ

Relaterte artikler