Britisk ambassør opprører Gibraltar

Regjeringen på Gibraltar er svært lite fornøyd med kommentarer fra den britiske ambassadøren til Marokko H.E. Thomas Reilly som i et radiointervju advarte den marokkanske regjeringen mot å komme for nær Gibraltar i frykt for å opprøre Spania.

Thomas-Reilly – Gibraltar

Regjeringssjef  Fabian Picardo har “tatt med kommentarene” til utenrikskontoret da han mener at rollen som en ambassadør har, er å utvikle positive relasjoner mellom det landet han eller hun representerer og vertsnasjonen. Det er ikke for å indirekte fraråde handel og økonomiske forhold mellom dem basert på en eventuell reaksjon fra tredjepart. Under intervjuet sa ambassadøren “Hvis vi snakker om Gibraltar og dere prøver å knytte bånd mellom Gibraltar og Marokko, vil dere marokkanere få problemer med spanjolene.” 

Når det gjelder regjeringen i Gibraltar, var dette mer enn en uheldig observasjon, og under intervjuet minnet han reporteren om at Spania fortsatt krevde suverenitet over berget og la til “Jeg tror at det er en rolle som Gibraltar kan spille. Absolutt. Ja, jeg er enig i det. Det er noe å utforske. Men jeg ville egentlig ikke tatt i dette problemet, siden jeg personlig ikke ønsket å fornærme eller forårsake et bilateralt problem mellom Marokko og Spania, siden diplomati for meg også handler om å se, det handler ikke om meg først og dere som står bak. Det handler om å se på alt som skjer rundt deg, og det er veldig viktig å ikke opprøre forhold som er så viktige som de som Marokko har med Spania.”

Mange gibraltarere husker det faktum at da Franco stengte landegrensen mellom Gibraltar og Spania, var det til Marokko at gibraltarerne så, og ønsket mange marokkanere velkommen til berget for å jobbe, og importerte også ting som fersk frukt og reiste til Tanger med ferge for å kunne ta utgående fly.

Relaterte artikler