Fersk meningsmåling bekrefter sannsynlig PSOE-seier

I en fersk meningsmåling fra Cis, publisert i avisen El Pais i dag, tyder mye på at sosialististpartiet (PSOE) vil vinne det kommende valget i Spania med mellom 123 og 138 av de 350 plassene i Kongressen, etterfulgt av det konservative Partido Popular (PP) med mellom 66-76 representanter, Ciudadanos 42-51, Unidas Podemos og En Comú Podem (den tidligere  koalisjon av IU og Podemos, og den sistnevnte katalanske dannelsen av Podemos med andre partier), og populistpartiet på høyresiden Vox (29-37).

Hvis dette skulle bli valgresultatet , vil det eneste garanterte absolutte flertallet være en avtale mellom PSOE og Ciudadanos – men sistnevnte parti har allerede kategorisk avvist å inngå noen form for avtale med sosialistene. Men avhengig av det nøyaktige resultatet av valget, kunne PSOE også danne en regjering med støtte fra Podemos, det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) og den venstreorienterte Valencias Compromis – uten å stole på katalanske nasjonalistiske partier for å få flertallsstøtte. 

Nyvalget 28. april ble utlyst tidligere i år av den spanske  statsminister Pedro Sánchez etter at budsjettplanen for 2019 ikke klarte å vinne flertall i Kongressen. Sánchez har vært i en vanskelig  posisjon siden han kom til makten i juni 2018. PSOE har for tiden bare 85 plasser av 350 i Underhuset, hvor 176 stemmer er nødvendig for rent flertall, og har vært avhengig av støtte fra andre partier, inkludert katalanske uavhengighetspartier.

Denne siste CIS-meningsmålingen har også avslørt et stort antall usikre velgere. Hele 41,6% av de intervjuede oppgav at de ikke hadde helt bestemt seg for hvem de vil stemme på – et rekordhøyt tall. Når det gjelder stemmeandeler, spår CIS at PSOE vil ta 30,2% av stemmene, og PP 17,2%. Det sistnevnte partiet – som tok 33% av stemmene ved valgene i 2016 – har flyttet seg til høyre siden den nye lederen, Pablo Casado, overtok, delvis som en reaksjon på den voksende støtten til fløypartiet til  høyre Vox, som sjokkerte mange i de andalusiske regionale valgene  i fjor, og sørget sammen med PP og Ciudadanos for å kaste PSOE ut etter 36 års uavbrutt regjering.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler