Oslo Børs til salgs

Det er kamp om hvem som skal eie Oslo Børs i framtiden. De som trodde dette var et statlig foretak må tro om igjen.

Euronext har lagt inn et offisielt bud på å kjøpe samtlige utstedte og utestående aksjer i Oslo Børs VPS Holding. Euronext er en børs med base i Amsterdam i Nederland, og selskapet har avdelinger i Belgia, Frankrike, Portugal og Storbritannia. Totalt innebærer budet at Euronext mener Oslo Børs er verdt 786 millioner dollar eller 6,24 milliarder norske kroner.

Internasjonalt hersker det stor spenning om hva som skjer i handelskonflikten mellom USA og Kina.  Rentene steg på nye handelsmøter mellom USA og Kina. Mandag 11. februar ble det holdt forberedende møter mellom handelsrepresentanter fra USA og Kina.  Hvis ingen avtale er på plass innen 1. mars, vil USA øke tollavgiftene fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer. Klimaet er dårlig etter Huawei-bråket. Stadig flere land stenger nå Huawei ute fra sine statlige prosjekter.

Amerikanske renter er på vei opp. Økte renter gjør at investorer tjener store penger på høyrisikolån i lånemarkedet i USA. Situasjonen ligner skremmende mye på det som utløste finanskrisen i 2008. Stiger gjør også oljeprisene, som nå igjen nærmer seg 65 dollar fatet.

Med den usikkerheten som preger verden idag, legger vi merke til at gullprisen igjen siger oppover, nå til godt over 1300 dollar pr unse.  Gullprisen satt ny rekord i 2011 med 1889,70 dollar pr unse. Den gangen var dollarkursen i forhold til NOK rundt 5,50, idag er den 8,75.  I norske kroner er derfor gullprisen i dag rekordhøy.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler