Amerikanske selskaper flykter fra Kina

Amerikanske produsenter har det travelt med å komme seg ut av Kina, etter å ha innsett realitetene: Trump-administrasjonens tolltariffer vil ikke forsvinne med det første.

President Donald Trumps ledende forhandler, Robert Lighthizer, advarte kongressmedlemmene den 27. februar om at USA ville trenge å holde trusselen om harde tolltariffer på Kina i mange år framover, selv om en handelsavtale ble underskrevet mellom de to landene – dette for å sikre at Kina ikke bryter avtaler som måtte bli inngått.

Det bekrefter hva mange selskaper allerede har innsett. Selv om den varme fasen av denne handelskrigen går over, vil spenningen  fortsette å omforme det økonomiske forholdet mellom verdens to største økonomier. “Når du ser på hvordan disse forhandlingene foregår, må du absolutt tenke: Ikke bare vil det ta en stund før forhandlingene kommer fram til en løsning, men det kommer i tillegg til å bli håndhevingsmekanismer», sier Steve Lamar, konserndirektør i  American Apparel and Footwear Association. “Jeg kan tenke meg at tolltariffer kommer til å bli virkeligheten ​​en stund.”

Klær- og skotøyprodusenter har skiftet produksjonssteder til fabrikker i  land som Vietnam, Indonesia og Egypt det siste tiåret, men flukten fra Kina er intensivert på grunn av handelskrigen, sa Lamar. USA har ikke innført toll på ferdige klær og sko ennå, men “selv om trusselen aldri materialiseres, vil den likevel bestå, og hvem vil leve med den trusselen?”, sa han.

Det vil imidlertid ta mange år for store produsenter og forhandlere å bygge ny logistikk. Mange selskaper har hevet prisene for å kompensere for tolltariffene, i håp om at de ville forsvinne. Ettersom det blir klart at risikoen for tolltariffer vil bestå, gjør flere bedrifter tiltak for å dempe dem og akseptere handelskonflikten med Kina som et nytt faktum i livet, ifølge bedrifter og handelsgrupper som er intervjuet av Reuters.

De geopolitiske problemene mellom de to landene vil fortsette å være store og med så mye på spill, vil forholdet være betent fremover.  Selv om det kommer til en handelsavtale, er det mulig at den vedvarende trusselen om at tolltariffene vil fortsette å presse amerikanske selskaper ut av landet. På samme måte vil kinesiske firmaer sannsynligvis revurdere deres avhengighet av amerikanske selskaper. Mange bedrifter sitter fast i vente-og-se-modus, men det er en økende forståelse av at det ikke blir en rask løsning.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler