ADVARER MOT PANIKK

Bare et halvt år etter at sentralbanker og finans-myndigheter mente krisen var over, nærmer det seg full virkemiddel-panikk globalt, ifølge sjefsøkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank.

Jeg har brukt fjerde kvartal av 2018 på omfattende reisevirksomhet, og er overbevist om at verden er ett eller maksimalt to kvartaler unna global penge- og finanspolitisk panikk, skriver Saxo Bank-Økonom Steen Jakobsen i en oppdatering i desember, ifølge Finansavisen. Beslutningstakerne kaster alle virkemidler de kan på en økonomi som synker raskt og som fremdeles er sterkt påvirket av feilene som er gjort det siste tiåret, nøyaktig seks måneder etter at de samme beslutningstakerne sa krisen var over, fortsetter han. Ifølge Finansavisen mener Jakobsen at panikkstemningen sannsynligvis vil toppe seg i første kvartal 2019, nærmere bestemt i februar.

Enn sålenge opplever børsene en innhenting etter kraftige fall i desember. Får Jakobsen rett, er dette sjansen til å bli kvitt aksjer du føler deg ukomfortable med.  Oljeprisene er igjen på vei opp, etter å ha landet på rundt 50 dollar fatet. Nå styrker oljeprisen seg igjen, og sammen med den også norske kroner. Den internasjonale riggtellingen til Baker Hughes viser at det var 1.025 rigger i drift i desember etter en oppgang på 34 fra måneden før. Det er 71 flere rigger enn samme måned året før. Antall offshore-rigger i drift var 234, opp med hele 28 fra november. Den månedlige riggtellingen tar med antall rigger som aktivt er med i lete- eller produksjonsboring etter olje og gass. Tallene inkluderer ikke rigger i Nord-Amerika, Russland eller Kina. Oljeprisene gjør det fortsatt lønnsomt å lete etter olje. At kronen likevel har holdt seg så svak er det mest overraskende i 2018, mener Nordea.

Nå spår alle ekspertene en styrking av kronen sammenlignet med de historisk svake kursene før jul, skriver Finansavisen.  Kjetil Martinsen i Swedbank har den svakeste kroneprognosen, med 9,70 for en euro. Pr. 8.januar ligger euro på 9,79.  Veien videre mot et kontantløst samfunn baner vei for et stadig større bruk av betalingskort. Totalt ble betalingskortene benyttet til å handle varer og tjenester for 642,4 milliarder kroner i fjor, 2,4 prosent mer enn året før. I løpet av 2018 ble kortene brukt 1,92 milliarder ganger, en økning på 3,2 prosent sammenlignet med 2017.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler