KURT FOSS OG REIDAR BØE

Kurt Foss og Reidar Bøe fra de gladetredveårene.

Navn: Kurt Foss

Født: 14. sept. 1925 i Bergen

DØD:  17. okt. 1991

Navn:  Reidar Simon Bøe

Født: 7. mai 1921 i Bergen

Død: 9. aug. 1969

Virke: komponister, revyartister, låtskrivere, tonesettere


Man har ofte hørt uttrykket “De glade trettiårene“. Ja, de glade tredveårene skulle vise seg å bli veldig glade i Bergen på den tiden.

Det ble født 2 gutter i henholdsvis 1921 og 1925 i Bergen og det ble fort kjent at de to skulle fylle 30-årene og lang tid fremover med mye glede.

Kurt Foss og Reidar Bøe gikk på samme skole og i samme klasse på Dragonfjellet skole. Vi som var barn på den tiden husker sikkert at det var mye sang på skolen, det var sang når vi begynte dagen, så var det et sangtime, og så var det sang når vi skulle gå hjem.

Det var trolig dette som gjorde at Kurt og Reidar oppdaget at stemmene deres passet veldig godt sammen, Reidar sang melodistemmen og Kurt tok seg av over-og annenstemmen.

I 1938 var disse gutta med i den såkalte “kjuaguttgjengen“ som ble landskjent som Bergen’s Munnspillorkester med kjenningsmelodien “Lytt til de muntre toner“. Det skal også nevnes innspillinger som “Kjærlighetens Melodi“ og “Cowboy Jim“.

Kurt Foss og Reidar Bøe ble lynsnart kjent over hele landet og det gikk heller ikke upåaktet hen i broderlandet Sverige. I 1939 debuterte de som duo i radioen og en revy på Den Nationale Scene. Kurt og Reidar var da blitt kjent som en av de fremste duo’er i Norge. 

Så kom krigen som la en demper på aktiviteten utad, men det ble sunget og spilt der det var anledning. Gutta lå heller ikke på latsiden, det ble komponert å skrevet viser hele tiden. Når freden var et faktum, ble Kurt Foss og Reidar Bøe heltidsbesjeftiget med sin kunst, det var radio sendinger, det var revyer i fleng, med andre ord, de var over alt med sine bravader. I 1947 ble det platedebut med den kjente “Grønnlandsvisa“.

Revyene sto også i kø, for å nevne noen: Arild Haga’s “Vi e’kje nokke vi“ og Einar Schanke’s  “RO“ på Chat Noir.

På den tiden gikk den populære radioserien “Ungdommens Radio-magasin“ og der dukket Kurt og Reidar opp rett som det var. Det var faktisk der de fikk tilnavnet “Radiofantomene.“

I platebransjen gikk det så det suste, selskapet het Nera og det var med etikettene Musica og RCA.Der kom også (som jeg elsker å si) landeplagen “Nordlandsnetter“ og “Det ringer, Det ringer“.Må også nevne “Bestemamma Ravn“. Den største suksessen må vel sies å være “Blåveispiken“ fra 1950, den ble solgt i over 100 000 eksemplarer, for ikke å nevne hvor mange ganger den ble spilt på Ønskekonserten.

Dikteren Arne Paasche Aasen’s dikt ble også tonsatt av Kurt Foss og Reidar Bøe, så som “Vandringsmenn“ og “De nære ting“.

“Det blir atter sol og sommer“ ble sunget i trio med Jens Book Jensen. Det må også sies at Erik Diesen hadde en finger med i spillet. Kurt og Reidar spilte faktisk inn ca.130 titler og i 1951-1953 ble det gjort 14 svenske innspillinger.

Den siste slageren deres var “Om igjen“, den kom i 1965. Den aller siste utgivelsen samme året var “Beste Nordmann Nr.4“ og “Døla Twist i Mådder’n Stail“.

Etter Reidar’s død i 1969 fortsatte Kurt Foss som artist flere år. Han spilte også inn en LP i 1981. Han flyttet tilbake til Bergen i 1989, hvor han gikk bort i 1991.

De som har levd en stund husker dem veldig godt. Det hender noen blåser av støvet og spiller dem nå også…

Ha en fin dag.

AV: TERJE HAGEN


Relaterte artikler