THE SHADOWS

Gruppenavn: The Shadows

Medlemmer: Hank Marvin (Brian Rankin, født: 28. oktober 1941), Bruce Welch (født: 2. november 1941), Ian Samwell og Terry Smart.

Gruppenavn i 1958: The Drifters

The Shadows ble startet i 1958 som en backing-gruppe for Cliff Richard. Da under navnet The Drifters. Spillestilen til Shadows var banebrytende på den tiden, det var gitarspill av ypperste klasse, det gikk på en fremhevet sologitar med ekkoeffekt og komp fra de andre. Fra 1960 og fremover husker vel vi som er gamle nok, at det dukket opp » Shadowband » som paddehatter i Norge, f.eks. Vangards, Cool Cats, The Starlights, The Qvivers, The Sunbeams og mange flere. Når det gjelder «The Shadows» så var det bassgitaristen Ian Samwell som skrev låten som ble Cliff Richard’s første Hit-singel, nemlig «Move It».

Måten Cliff og The Shadow’s møttes på var såre enkel, Cliff Richard trasket  rundt i alle kaffebarene i London og lette etter musikere. For å unngå problemet med navnet «The Drifters», måtte de bytte om for i USA var alerede vokalgruppen » The Drifters» igang. Og da ble navnet » The Shadows. Topplåten som vi kjenner godt kom 1.juli.1960 og het «Apache», den var skrevet av Jerry Lordan og under inspillingen spilte faktisk Cliff Richard bongotrommer av alle ting…

I løpet av de neste to år kom det mange låter med «The Shadows», blant annet en låt som var til ære for Tor Heyerdal’s flåteferd, den het «KONTIKI». Plutselig ble det endel stokking av manskap, Ian Samwell og Terry Smart (trommis) ble byttet ut med Jet Harris (bassgitar) og Tony Meehan på trommer. Tony Meehan var i kamp med Brian Bennet om plassen og resultatet ble Brian Bennet som trommeslager. Samtidig med dette fikk «The Shadows» hard konkurranse av band som «The Beatles» og «Rolling Stones», men de gav seg ikke de pøste ut låter som gikk som «landeplager» på alle juke-bokser verden over, kan nevne hits som «F.B.I.» og «Peace Pipe».

Den store frontfiguren i «The Shadows» har alltid vært Hank Marvin (Brian Rankin) – en lang og tynn herremann med tykke brilleglass og bestandig humor og smil under opptreden. Hank Marvins beskjeftigelse var: gitarist, banjospiller, låtskriver, sanger, jazzmusiker, komponist og pianist.

Shadowsmusikken inspirerte gitarister som: Eric Clapton, David Gilmore, George Harrison, Mark Knopfler og er derfor å regne som Englands mest inflytelsesrike band før «The Beatles».

Cliff Richard & The Shadows reunion i 2009 (Brussel)

I 1968 ble gruppa mer eller mindre oppløst, men gutta fortsatte og samarbeide i ulike sammenhenger. Marvin, Welch og Farrar gikk sammen og lagde 3 LP-albumer, og Bennet jobbet som studiomusiker ved siden av egne prosjekter. John Rostill begynte å spille med Tom Jones, men ble senere drept av elektrisk støt fra sin bassgitar den 26. november 1973.

Flere av «The Shadow’s» låter gikk igjen i filmer med Cliff Richard slik som «Dance On» i filmen «Sommer Holiday». Da en kar ved navn Norrie Paramor fikk noe å si i bandet, ville han presentere Shadows på en ny måte, med litt horn og litt flere strenger. Et meget kjent resultat ble låten » Wonderful Land «.

Karrieren for «The Shadows» var meget stor, jeg kan nevne noen her: de besøkte Norge mange ganger med konsert i Oslo Spektrum og Oslo konserthus, deltok i Melodi Grand Prix i 1973 og ble nr. 2, spilte i flere filmer, konserter i London Paladium, og opptrådte i de fleste land i verden.

Jeg skal avslutte denne artikkelen med «The Shadow», men fortvil ikke. Det blir mer Shadow’s da jeg kommer med en artikkel om Clif Richard.

Ha en fin dag!

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler