SIR. TOM JONES

Navn: Sir.Thomas John Woodward
Født: 7.juni 1940 i Pontypridd, South Wales
Kone: Melinda Trenchard (1957-2016)
Barn: Jonathan Berkery-Mark Woodward
Far: Thomas Woodward
Mor: Freda Jones
Sjanger: Popmusikk
Verdi pr. 17. juni 2017: 250 mill. dollar

30-tallet i England var preget av fattigdom for de fleste i arbeiderklassen. De jobbet som regel i gruvene, en møkkajobb med dårlig betaling. Mr. Tom Woodward hadde jobbet i gruvene i mange år da han og kona (Freda Jones) fikk en sønn og det var året 1940. Tiden som kom var også preget av krigens raseringer i England og ellers i Europa.

Barnet som kom til verden 7.juni 1940 var Thomas John Woodward. Skjebnen kunne jo også vært at Tom også skulle bli gruvearbeider slik som faren, men dengang ei… Det var musikk fra første stund, hvor han også ble lead-singer i skolekoret. Da Tom Jones var blitt 12 år fikk han diagnosen Tuberkulose hvor han måtte tilbringe de neste 2 årene hovdsakelig i sengen. Legene som passet han ville ha han til Scotland for spesialbehandling, men moren insisterte på å ha han hjemme. Mens han var sengeliggende lyttet han til alt som var av musikk og endel tegning.

Tiden gikk og han ble langsomt leget av tuberkulosen. Sangstilen til Tom Jones ble utviklet av at han hørte på «sjelemusikk» så som Blues og Soul, og R&B sangerne Little Richard, Salomon Burke, Jackie Wilson og Elvis Presley. 1.mars 1957 traff han Melinda Trenchard, og det endte med graviditet. Begge var da 16 år gamle og de fikk en sønn som het Mark, han ble født 1.mnd etter brylluppet. For mestre sin unge familie hadde Tom to jobber, en som dørselger og en jobb i en hanskefabrikk. Tom Jones stemme var beskrevet som «Full-Throted» barrytonstemme, og det har vi jo alle hørt mange ganger.

I 1963 ble han frontmann i gruppen «Tommy Scott & Senatorene» som var en Walisisk gruppe. Samme år var Decca produsenten Peter Sullivan gjest på en klubb i Wales hvor gruppa opptrådte. Der forsøkte han å oppnå et partnerskap med dem, men det ble kortvarig. Så sa det pang! Tom ble oppdaget av produsenten Gordon Mills som tok han til London hvor navnet Tom Jones plutselig kom på alles lepper. Den første singelen som ble utgitt het » It’s Not Unusual ,» den var ikke skrevet til han,  men til Sandie Shaw. Sandie Shaw ytret at hun ikke ville ha den, og dermed ble det sangen som skyrocket Tom Jones til berømmelse. Grunnen til at den ble en internasjonal stor hits var at båten som het RADIO CAROLINE  oppererte som piratradio ute i Nordsjøen og de spilte den minst 20 ganger i døgnet.

Årene gikk, og låtene kom på rekke og rad:  «What’s New Pussycat» (samme som filmen) , » Thunder Ball » som også var en James Bond film. Grunnen til Tom’s store berømmelse var jo at man var inne i en ikonisk tid i musikkbransjen. Det gjorde at Tom Jones sang mye sammen med de allerede store stjernene som f.eks: Janis Joplin, Elvis Presley, Aretha Franklin og Jhon Denver for å nevne noen. Så kom låten som vi nordmenn gikk å nynnet på i mange år, nemmelig «Green Green Grass of Home» og «Delilah». Senere kom » I’m coming Home » og «I’ll Never Fall in Love Again».

I 1967 ble det Las Vegas for Tom Jones, så som Flamingo og Cæcars Palace. De showene dro store publikumsmasser og  ble tv-sendt verden over. Når det gjelder Tom Jones kan man skrive hundrevis av sider om hans bravader, men plassen er for kort. Jeg kan jo ta med at han ble kåret som verdens mest sexiest mann flere ganger og damene sto i kø verden over. Han skapet seg massevis av utmerkelser også, «Video music award», «Mtv europa award»  og til og med en stjerne i «Hollywood Walk of Fame» og mange flere.

I Juli 2007 hadde han konsert på Wembley Stadion for Lady Diana, og i nov. 2015 hadde han ett 90 minutters show på Wembley for BBC’ «Children in Need». Hans kone Linda døde 10.april 2016. Paret hadde en sønn sammen som het Mark, og den andre sønnen som het Jonathan hadde Tom med en modell som het Katherine Berkery (mens han var gift) huff da! Tom Jones still going strong på sine 78 år, og man kan jo bare bekrefte «The Holy Pussycat, That’s Lot of Cash». Han har en netto idag på 250 millioner dollar…

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler