Øker i styrke

En leder av «Gilets Jaunes» (Gule vester)-bevegelsen ba om et opprør ved denne lørdagsens protest, etter den alvorlige øyeskaden Jerome Rodrigues fikk fra en av politiet gummikuler sist lørdag.

Protesten sist helg, kalt «Act XI», så 69.000 deltakere over hele Frankrike, med 4000 i hovedstaden i Paris. En av de store hendelsene involverte den fremtredende figuren Jerome Rodrigues som ble skutt på av opprørspolitiet med «flashball»   som resulterte i at aktivisten ble alvorlig skadet, og står overfor faren for å miste et av øye, rapporterer Le Figaro. Leger og andre alarmerer offentligheten over antallet alvorlige skader som Gule Vester-deltakere er påført av  politiet under protestene.

Rodrigues er en av av lederne av den gule vestbevegelsen sammen med  Éric Drouet, og det er  sistnevnte som oppfordrer medlemmer av bevegelsen for å øke sitt press på regjeringen til den  franske presidenten Emmanuel Macron. I en uttalelse gjorde Drouet en klar referanse til den franske nasjonalsangen, «Citoyens, formez vos bataillons!» Eller «borgere dann bataljonene deres!» – en langt mer åpenbar militant holdning enn bevegelsen har gjort  tidligere. «Vi erklærer derfor nødsituasjonen til folket,» sa han og la til: «Vi oppfordrer til opprør med alle de midler som er nyttige og nødvendige, slik at ingen er offer for disse krigsårene.» 

 Drouet hadde tidligere fått besøk av politiet etter å ha hevdet på fransk fjernsyn at Elysée-palasset skulle  bli stormet  og   han ble arrestert tidligere denne måneden for å holde en improvisert protest. På søndag svarte  Rodriguez på meldingen om å øke presset, men ikke å ty til vold og sa: «Jeg vil ikke gi opp, jeg vil være på demonstrasjonene så snart helsen min tillater meg.»

Rodrigues ble fanget i et filmopptak av angrepet mens det var live streaming under protestene rundt Bastille, som viste at politiet skjøt direkte mot ham. Rodrigues advokat Philippe de Veulle hevdet at en anmeldelse mot handlingene fra politiet allerede var innlevert og også mot bruken av flashball ammunisjon som forårsaker skader.

Antall demonstranter denne lørdagen økte til 290.000 personer ifølge politiets egen fagforening. Innenriksdepartementet sier at det var 17.400 personer. «Regjeringen kan ikke telle» sier politikeren Guillaume Peltier fra det republikanske partiet.  Denne lørdagen ble dedikert til de 1700 som hittil er blitt skadet i demonstrasjonene. Det er den tolvte demonstrasjonen av de gule vestene.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler