Boris Johnson høyner innsatsen

Storbritannias statsminister Boris Johnson har fått nok av at britiske myndigheter må stille opp på hundrevis av EU-møter nå som landet er på vei ut av unionen. Fra nå av skal hovedfokuset være Brexit og å finne en løsning på problematikken med grensen mot Irland. (Foto: Carl Court/Getty Images)

Den britiske regjeringen har skjerpet sin forhandlingsstilling med EU for andre gang på 24 timer og sier til Brussel at britiske myndigheter vil slutte å delta på de fleste møter fra 1. september for å frigjøre tid til å jobbe med Brexit. Dette kommer etter at EU-president Donald Tusk og andre EU-tjenestemenn avviste og gravla Boris Johnsons nye bønn om å drøfte den irske grensen bare timer etter at han skrev til Europarådets president.

Storbritannia vil stoppe det meste av kontakten med EU om ti dager for å fokusere på Brexit, dvs. å forlate unionen etter at europeiske ledere ignorerte planen hans for å unngå en hard Brexit. Statsminister Boris Johnson har sagt til EU at planene for en irsk «backstop» er ‘uvurderlige’ og ‘udemokratiske.’  I et åpent brev til EU-president Donald Tusk sier han at EU med dette, risikerte den «delikate balansen» som ble truffet i våres med regjeringen May. 

Johnson flyr til Berlin tirsdag for å spise middag med Angela Merkel før han drar videre til Paris dagen etter. Avtroppende rådspresident Tusk var avvisende og sa at det ikke var noe ‘realistisk’ alternativ til backstop, dvs. innføring av grensekontroll og tollmur. Brexit-sekretær Steve Barclay sa samtidig at britiske tjenestemenn nå bare vil delta på EU-møter «som virkelig betyr noe.» Britene trekker seg fra halvparten av de 800 møtene som er tillyst og vil konsentrere kreftene om sin nye status som ikke-medlem. Han sa til «The Telegraph» at «utrolig mye tid og krefter går med i EU-møter med tilstedeværelse og at det  bare er toppen av isfjellet. For en utenforstående virker det nærmest ubegripelig at et medlemsland må delta på 800 møter på bare en måned. Men dette er EUs byråkratiske maskin i praksis. Den forklarer hvorfor medlemslandene blir mer bundet til det overnasjonale byråkratiet i Brussel enn sin egen nasjonale forvaltning. De nasjonale byråkratiene er bare overlatt rollen som iverksettere av nye direktiv og regler fastsatt der. 

Nå skal britiske diplomater vie sin innsats til å forberede Brexit 31. oktober. Bevegelsesfriheten for EU-borgere skal avsluttes 31. oktober.   Regler som gir EU-borgere rett til å reise inn i Storbritannia for å bo, arbeide eller studere, blir slettet 31. oktober, kunngjorde regjeringen mandag.  Det vil bli innført strengere regler for å gjøre det lettere å holde ute kriminelle, ekstremister eller andre bråkmakere fra å komme inn i landet, sa Downing Street. Theresa May vurderte å utvide bevegelsesfriheten til 2021 eller la EU-borgere og deres familier – inkludert mennesker fra Sveits, Norge, Island og Liechtenstein – å kunne bo i tre måneder før de måtte søke om å bli værende i inntil tre år.  Hvis forhandlingene med EU kollapser og Storbritannia går ut uten en avtale, vil bevegelsesfriheten – som også gir britene rett til å leve og reise fritt innen EU, bli avsluttet  Halloween-natten. EU-borgere med rett til permanent opphold vil dog ikke bli berørt.

Slik det nå ligger an, går dette mot en hard Brexit, dvs en utgang uten en avtale. Det er imidlertid fortsatt mange britiske politikere som vil gjøre det de kan for å forhindre dette. En mulighet er at det stilles mistillitsforslag mot Boris Johnsen i Parlamentet.  Dersom det blir et mistillitsvotum mot Johnson, kommer det trolig for sent i forhold til Brexit fordi man ikke rekker nyvalg før EU medlemskapet automatisk går ut. En annen mulighet Johnson har er å la være «å sette» parlamentet. Uten at det er satt får ikke Parlamentet gjort noe. Det eneste de kan gjøre da, er å be Dronningen blande seg inn. Siden hun i sin meget fremskredne alder aldri før har blandet seg inn I politikken og fordi det samtidig  finnes sterke indisier på at hun heller ikke er særlig fornøyd med EU, er det siste alternativet lite trolig.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler