Migranter rømmer tilbake

Å komme seg hjem midt i en pandemi har blitt en nesten umulig oppgave for mange. Spania, med over 200 000 bekreftede tilfeller og over 22 000 dødsfall, har blitt et av landene der viruset har gjort mest skade. Lockdown har stoppet det meste av arbeidsmarkedet, i tillegg til annen aktivitet inkludert svart arbeid.  Den marokkanske avisen Hespress trekker frem den vanskelige situasjonen som marokkanske innvandrere i Spania befinner seg i etter at unntakstilstanden ble innført, spesielt for de som har kommet ulovlig inn i landet. Det er   ikke så attraktivt å være i Spania lengre, samtidig som de har   store problemer med å komme seg oppover i Europa på grunn av strenge koronatiltak.

Derfor rømmer mange migranter hjem igjen.  En gruppe på rundt 100 marokkanere la seg i slutten av mars ut på havet på to oppblåsbare båter for å returnere i hemmelighet til sitt land og omgå restriksjonene som er vedtatt for å stoppe viruset i både Spania og Marokko. Hver av dem betalte rundt 5.400 euro for turen, som endte på en strand i Larache, nordvest i Marokko.   Turen var ikke lett. Da de nærmet seg kysten, ble de overrasket av enorme bølger som holdt dem til sjøs i en hel dag. De kunne ikke komme seg av gårde, og kontaktet hjelp fra land som belastet hver og en av dem med ytterligere 300 euro for å hjelpe dem med å komme seg til stranden.  

Straks etter at de kom i land spredte gruppen seg for å gjemme seg for myndighetene. Etter Sør-Afrika og Egypt er Marokko det tredje afrikanske landet som er mest rammet av covid-19, med 2855 bekreftede tilfeller, og begrensningene er harde. Gendarmene, som er ansvarlige for å håndheve reglene, ble  varslet om ilandingstigningen, og startet et  hus-til-hus-søk for å fange dem og forhindre dem i å smitte andre. Minst en av dem ble funnet sammenklemt i en leirovn i landsbyen.

Prisen på en plass i en båt fra den marokkanske kysten til Spania, det vil si den motsatte ruten, varierer mellom 400 og 1000 euro, ifølge politiets kilder.  De hjemvendte migrantene har det midlertid ikke lett. Medier i Algerie melder om det samme. Algerie betrakter dem som ulovlige innvandrere og Marokko har selv lukket landet ned. Ikke engang marokkanske statsborgere har siden 13. mars fått slippe inn.  Frykten er selvsagt at de hjemvendte migrantene har med seg covid-19-smitte. I Larache-området skal militærpolitiet drive klappjakt på de hjemvendte migrantene for å forhindre dem i å spre smitte.

Detaljer om trafikken vises også i en intern rapport fra EU-kommisjonen, som EL PAÍS har fått tilgang til, som et eksempel på mafiasenes fleksibilitet. «Migrantsmuglere viser ekstrem fleksibilitet og tilpasningsevne for sine kriminelle virksomheter, og organiserer nå også turer for uregelmessige marokkanske migranter som flykter fra covid-19 i motsatt retning, det vil si fra Spania til Marokko,» siterer dokumentet.

Det er problemer også i de spanske enklavene Ceuta og Melilla. Den ensidige stengningen av Marokkos grenser 13. mars, holder til og med marokkanere ute, noe som betyr at hundrevis av marokkanere er strandet langt fra sine hjem og deres familier. Mange er  selvstendig næringsdrivende som jobbet om dagen i Ceuta og Melilla og som var på feil side av grensen da den uten forvarsel plutselig ble stengt.  I Ceuta er det minst 300 marokkanere som er strandet  uten å kunne returnere til hjemlandet sitt, ifølge El Faro de Ceuta. Siden Marokko stengte grensene har det vært en strøm av marokkanere som har prøvd å svømme hjem. Om morgenen 22. mars svømte  f.eks en gruppe på fire ungdommer  ut fra El Tarajal-stranden og nådde den nærliggende marokkanske stranden, ifølge byrået Efe. De ble arrestert så snart de satte foten i sanden og gjennomgikk medisinsk kontroll. Guardia Civil i Ceuta sier at minst tjue marokkanere har flyktet til sitt land under etter grensestengningen. Det er rapportert om lignende hendelser i Melilla, ifølge politiets kilder.

Disse episodene har skapt en viss bekymring i Marokko, og saken har nådd parlamentet. Utbruddet av viruset i Spania førte til at marokkanske borgere gjennomførte en ulovlig retur via livsfarlige båter, eller gjemte seg i internasjonale godsvogner fra Europa til Marokko, etter å ha funnet seg selv i en vanskelig situasjon på grunn av epidemien og mangelen på jobbmuligheter.  Algeriske innvandrere har også reist ulovlig  tilbake til landet sitt. Og ikke bare fra Spania. Ifølge politiets kilder er det også påvist mafiaaktivitet fra Italia. Algerie er det fjerde afrikanske landet som er mest rammet av koronaviruset og nådde 2.629 smittede mennesker 20. april. Den algeriske pressen har rapportert med forundring om dette fenomenet- først oppdaget øst for Oran, nordvest i Algerie. «Overraskende og uvanlig var det at båtene  ikke var på vei til kysten av den iberiske halvøya,  men på vei tilbake til Algerie fra Spania,» publiserte Algerie 360 ​​°. Nykommerne ble også varetektsfengslet, tvunget til å gjennomgå medisinske undersøkelser og satt i karantene.

Men selv om de registrerer trafikk den andre veien, fortsetter Spania å motta illegale migranter som prøver å fullføre reisen til tross for pandemien. Siden alarmtilstanden ble vedtatt, 15. mars, fram til 15. april, kom det hele 829 personer  over land og sjø, ifølge data fra innenriksdepartementet. De totale ankomstene fra 1. januar frem til 19. april (6.056) representerer imidlertid en nedgang på 24% sammenlignet med samme periode i 2019, ifølge en intern analyse av migrasjonsstrømmene fra EU-kommisjonen.

AV.TOM BJØRNØ

Relaterte artikler