Vi besøker Almeria

Almería er både en provins og by i den autonome regionen Andalucía. Det er nervesenteret i Comarca Metropolitana de Almería, i den sørøstre delen av den iberiske halvøy og turistområdet i Almería-Cabo de Gata-Níjar.  Omgitt i vest av Sierra de Gador, Sierra Alhamilla i nord, og i øst dalen og deltaet til elven Andarax og utover, som  kulminerer i Sierra de Cabo de Gata. I sør åpner havnen og kystlinjen seg mot en vid bukt mot Middelhavet.

Et av de mest annerkjente symboler er «Indalo», neolittiske hulemalerier funnet i hulene ved Los Letreros i Parque Natural de Sierra de María-Los Vélez. «Indalo» ble ansett som et beskyttende idol i byer som Mojacar til turist-boomen kom og ble så et symbol for hele provinsen. Almeria er en veldig stor provins, og i denne artikkelen vil vi markere tre steder som vi ikke bør gå glipp av når vi først er på besøk. Først kan vi besøke La Alcazaba, et festningsverk bygget av maurerne. Byggingen ble påbegynt i 955 av Abderramán III og ferdigstilt med Hayrán, Taifa kongen av Almería, i det ellevte århundre. Etter den kristne erobringen er den reformert av de katolske konger og Carlos I. La Alcazaba har tre inngjerdede områder, hvorav det ene ble bygd av de katolske monarker. Det var en kongelig residens, og i dag står fortsatt palasset til Al-Mutasin med alle sine rom, inkludert en moské omgjort til en kirke fra slutten femtende århundre med tilhørende bad. Den har en enkel inngang, nesten usynliggjort av store vegger og romslige rom med hvelvet tak og gotiske dører.  Fra toppen av veggene i Alcazaba har du en fantastisk utsikt over byen og havnen.

Dernest grottene i Sorbas, i naturparken «Karst i Yesos de Sorbas» der du finner mer enn 1000 hulrom skåret i gips, med mange gallerier fylt med stalaktitter og stalagmitter, og kilometere med gallerier. Et spektakulært sted vil være i Gipsstenen, en krystallinsk stein som gjenspeiler hjelmens lys av dem som besøker den. Hovedinngangen, gratis for alle ,vil være den gamle byen Sorbas hvor utstyret til Junta de Andalucion ligger. Det er det ideelle utgangspunktet for å bli kjent med området. Det er forskjellige rom med paneler med bilder, grafikk og informasjon som gjør at du enkelt forstår betydningen av Karts. Det er en flott rekreasjon av grotten og screening av en utmerket video som avslutter besøket. Du kan nyte guidede turer, det er en liten eventyrtur der varighet og den lave vanskelighetsgraden gjør den egnet som en første opplevelse i en naturlig hule, ideelt for familier. Sorbas har et av de viktigste karst- (gips) landskapene i Europa. Den dypeste av Karstgrottene i Yesos de Sorbas måler 120 meter. I grottene ved Tabernas spilte man blant annet  inn filmen «Indiana Jones og det siste korstoget».

Sist, men ikke minst, kan vi ikke forbigå FORT BRAVO. Dette er et av de viktigste filminnspillingssteder i hele Europa, og de fleste westernfilmene er spilt inn her. Stedet ble etablert i 1965 og ligger  noen få kilometer nord for N-340, nær Tabernas. Den berømte italienske filmskaperen Sergio Leone, mannen bak «spagetti-western» oppdaget at landskapet ga et perfekt westernmiljø og var aktivt med i etableringen.  Settet er bevart 100% originalt i sin naturlige form i Tabernas-ørkenen. Fort Bravo produserer for øyeblikket filmer, annonser, videoklipp,  inkludert andre internasjonale filmoppdrag. Fort Bravo spesialiserer seg på westernforestillinger, med hester og typiske can-can-danser fra den tiden. Fort Bravo har en amerikansk by, og en  meksikansk, og tilbyr deg sine Saloon-Bar, innredet i Texas-stil i restaurant, suvenirbutikk, fotostudio  med kostymer fra cowboytiden, eller kanskje et bilde som en souvenir der du innrammet havner på  plakater slik  banditene ble: «Wanted, dead or alive». Du kan få en tur i hestevogn inkludert i inngangsbilletten, og det er ridestier rundt landsbyen og i det naturlige landskapet i ørkenen. Husk badetøy, du kan bruke  svømmebassenget om sommeren med fri inngang, og det tilbys også overnatting i landlige hus og hytter fullt utstyrt med de grunnleggende nødvendigheter i ørkenen.

Etter å ha besøkt  disse spektakulære stedene vil det smake  godt med noe å drikke. Almeria er en fantastisk by kjent for sin historie og sin gastronomi, kjent for sine barer hvor du kan nyte godt øl, mineralvann, vin eller tinto verano og et spektakulært utvalg av tapas. En gate du ikke kan gå glipp av er Calle Padre Alfonso Torres. Ikke nøl med å ta en forfriskende øl på en av barene i denne gaten, men vi må spesielt fremheve Bar Bambalina og Ajoli Bar. På denne gaten kan du nyte noen av vinnertapasene i den årlige konkurransen som kårer den beste tapaen i Almeria.

 

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler