Oppskrifter med kål

Kål er en av de mest tilgjengelige grønnsakene hele året. Den er både rimelig og god, og at den er supersunn er jo bare en fordel! Har vi kål i huset kan vi alltid lage noe spennende.

AV: TINE MERETE SANDBOE


Rødmende kålsalat

Frisk og god salat som er like fin hele året. Varier hva du har i den avhengig av hva du har tilgang på. Denne salaten er god som en selvstendig rett eller som tilbehør til annen mat. 

500 gram fersk kål

1-2 dl gressløk, finhakket

1 granateple

1 god neve koriander, finhakket

100 gram quinoa

1 lime, saften

Salt og pepper

Kok quinoa som anvist på pakken. Avkjøl. Pass på at den ikke klistrer seg sammen. Løsne gjerne litt med en gaffel. 

Ha kål og gressløk i en stor bolle og bland inn koriander. 

Brekk granateple og plukk ut kjernene, og ha disse i salaten. Ha over limesaften og litt salt og pepper. 

Bland inn quinoaen.


Kål og kjøttpudding

God gammeldags kjøttpudding. Denne er lett å ha med seg til et tapasbord, eller bruk skiver i matpakken. Den er jo supergod som en lunch eller kveldsrett, gjerne med en god salat som tilbehør. 

750 gram kål, finsnittet

2 poteter, revet grovt

2 løk, finhakket

½ kg kjøttdeig

2 ts salt

1 ss potetmel

2 dl vann

2 egg

2 ss tomatpuré

1-2 ss fersk timian, finhakket

Pepper

Ha i kål, potet og løken i en stor kjele og fyll opp med vann. Kok dette i ca. 10 minutter til det er mørt. Ha det over i et dørslag og la renne godt av.

Bland kjøttdeig og salt godt. Ha så i potetmel, vann, egg og tomatpuré. Bland alt godt sammen. Tilsett så timian og pepper. 

Bruk en ildfast form og smør denne godt. Legg først litt kål, så litt farse, og kål igjen, annenhver gang. Ha litt kål som avslutning. 

La formen stå i 200 grader i 40 minutter. Dekk gjerne med et lokk eller litt folie mot slutten. 

La den hvile litt før du kan skjære den i skiver. 

Server varm som middag, eller la den avkjøle mer om du skal servere den kald


Fermentert kål

Fermentering er en gammel metode for at kålen skal holde seg. Grønnsaker laget på denne måten er svært sunt. Denne kålen blir raskt en favoritt når du har laget den noen ganger. Litt jobb å kna den ut, men her kan du med fordel engasjere noen i familien med sterke hender. Husk at den må stå noen uker før den er på sitt beste. 

½ rødkål

½ blomkål

1 gulrot

1 eple

1 cm ingefær, revet

1 ts karve

2 ts salt

Riv grønnsakene på et grovt rivjern og bland alt godt. 

Vær nøye med hygiene før du knar. Ta av ringer og vask hendene godt. Masser og kna, lenge og godt i blandingen slik at den slipper vannet. Når du har knadd 10 minutter merker du at vannet slipper godt, fortsett 5 minutter til. Ha alt i et glass. Pass på at grønnsakene ligger under væsken som har kommet ut. Dersom du har for lite vann kan du tilsette litt saltlake. Sett lokk på og la stå i romtemperatur 3-7 dager. Da er blandingen syrlig og klar. Oppbevar i kjøleskap for god holdbarhet. 

Relaterte artikler