TOMAT

Tomat er å finne på kjøkkenbenken i dag i de fleste husholdninger. Den passer liksom i all mat, enten det er på brødskiven, i salaten, i matlagingen, eller rett og slett bare å spise helt naturell som en liten snack. God og sunn er den uansett! 

Visste du at om du spiser mye tomat så har du bedre beskyttelse mot å bli solbrent? Og at om du er solbrent kan du hakke tomat å legge på huden for å lindre?

Historisk om tomaten

Tomaten er opprinnelig fra Sør-Amerika og er i dag elsket og spist over hele verden. Den produseres i dag også over nesten hele verden. Tomaten kom til Europa på 1500 tallet. Først etter 1850 ble den vanlig som grønnsaksplante. 

Tomatplanten er en ettårig art i søtvierfamilien og kan bli en urt på opptil 1,5 meter. Tomaten kan variere både i farge, i størrelse og fasong. De kan være gule, røde, grønne eller oransje. De kan være fra helt små cherrytomater til store bifftomater. De største kan veie over 250 gram. 

Tomaten har fått mange klengenavn som viser hvor høyt elsket den er av folk. På fransk blir tomaten referert til som «kjærlighetseple», på tysk «paradiseple». På italiensk kalles den fortsatt «gulleple» Pomodoro. På norsk bruker vi fortsatt ordet «tomat» som betyr «svulmende frukt». 

Helsefordeler med tomaten

Tomaten er en grønnsak de fleste av oss absolutt bør spise mer av. Tomaten har blant annet et høyt innhold av en svært viktig antioksidant som er en av naturens mest effektive antioksidanter, lykopen. Lykopen gir tomatene den fine røde fargen, og jo rødere tomaten er, jo sunnere er den. Tomaten inneholder også betakaroten, C og E-vitamin. 

Forskning allerede på 90-tallet viste at tomat er svært bra for menn, da det viste seg at menn som spiste tomatbasert mat hadde langt mindre risiko for å utvikle prostatakreft. Tomaten er også svært bra for huden, og kan hjelpe mot linjer og furer i ansiktet. Det høye innholdet av antioksidanter beskytter også mot pigmentering i huden. En studie viser at inntak av tomater beskytter vesentlig mot solbrenthet. 

Det har også vært gjort undersøkelser der tomater har hatt god effekt utenpå huden som er solbrent. Knus eller hakk tomatene og legg på huden. Dett vil både lindre, og redusere solbrentheten. Lykopen i tomaten er kjent for å forebygge også andre former for kreft, og det er svært gunstig for kolesterolet. Lykopen tilhører en gruppe fargesterke karotener som har vist seg å være gunstig også for immunforsvaret. Tomaten beskytter deg også mot blodpropp. 

Tomaten i matlagingen

Tomaten kan brukes i nesten all matlaging. Den er supergod rå og naturell, på brødskiven, i båter ved siden av annen mat, eller i salaten. Den kan stekes i panne eller hel på grillen eller bakes i ovnen. Den kan syltes og hermetiseres, eller den kan tørkes. Tomaten kan også kokes eller smørdampes, og er en viktig ingrediens i mange supper og sauser. 

Tomaten har et lavt innhold av kalorier, og likevel mange gode næringsstoffer, blant annet de sterke anti-oksidantene. Tomaten har derimot begrenset mengde kostfiber og metter derfor ikke så mye. De kan derfor med fordel kombineres i retter med mye fiber, som korn og frø. Som blant annet fullkornpasta, spelt eller quinoa. 

TIPS:

Da tomaten modnes videre etter at den er rød eller gul bør den oppbevares ved romtemperatur, og ikke kaldt. På den måten utvikles smak og aroma slik at tomaten oppnår best mulig smak. 

TIPS: 

Den sterke anti-oksidanten lykopen i tomaten blir enda sterkere om du varmer opp tomaten. Da blir helsefordelene enda flere og bedre. 

 

AV: TINE MERETE SANDBOE

Relaterte artikler