Oppskrifter med søtpotet

Søtpoteten er bare supergod i mat. Den er selvfølgelig god å spise som den er, bakt eller kokt, eller du bruker den i omtrent alt av mat, fra supper og gryter, til brød, kaker og desserter. Like godt til alt, og sunn i tillegg. Noe av den virkelig smarte med søtpoteten er at du fint kan erstatte sukker i kaker og desserter med raspet søtpotet!

AV: TINE MERETE SANBOEBrød med søtpotet

Søtpotet egner seg godt i mange typer bakverk. Den gode og søte smaken gir bakverket en naturlig søt smak, og du kan redusere, eller kutte helt ut, sukker. Disse brødene er virkelig gode og holder seg noen dager om du oppbevarer dem kjølig. 

2 søtpoteter, kokt og skrelt

2,5 dl havremelk

50 gram gjær

5 ss olivenolje

1,3 liter mel, gjerne grovt

2 ts salt

Varm melken fingervarm og løs gjæren ut i denne. Ha så i olje, mel, salt, sukker og most søtpotet. Elt alt godt sammen til en jevn deig og la deigen stå til heving minst 30 minutter. 

Del deigen så i passe store emner og kjevle så tynt som mulig. Husk de hever under steking. 

Stek de i en varm panne med olje. Stek på begge sider til de er gylne og fine. 

Server som de er eller med pålegg. Du kan for eksempel ha på litt grønnsaker, kjøtt og en god saus, og toppe med litt ost. Vips så har du en liten pizza! 

Eller server med litt godt pålegg til en god kveldsmat eller lunch.


Søtpotetsuppe

En god suppe smaker godt når som helst. Varier ingrediensene med det du måtte ha av råvarer. Her kan du fint bruke grønnsaker du bør bruke opp sammen med de gode søtpotetene. Lettvint og godt! 

½ kilo søtpotet, skrelt og i biter

2 purre, finhakket

1 rødløk, finhakket

1 ss kummen

1 ss gurkemeie

3 ss olje

1 liter buljong

Salt og pepper

Stek løk og purre på middels varme i oljen til løken er myk og gyllen. Ha deretter i søtpotetene og la alt surre sammen noen minutter. Ha så i kummen, gurkemeie og buljongen. La det koke til potetene er møre, ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper. 


Sjokolademuffins

Disse bør du prøve. Bytt ut sjokoladen med andre smaker om du vil, for eksempel vanilje og appelsin, eller kanskje sitron? De er både gode og mettende, og du får i deg mange sunne ingredienser i disse godbitene. 

100 gram søtpotetpurre

1 avocado

2 egg

5 ss honning

3 ss kokosmel

5 ss kakaopulver

1 ½ ts natron

1 klype havsalt

50 gram sjokoladebiter

Kok eller bak først en søtpotet og mos den til purre. Bland så inn avocado, egg, honning, mel, kakao, natron, sjokolade og litt salt. Kjør alt i en kjøkkenmaskin til en glatt masse. Det gjør ikke noe om sjokoladen ikke er most. Bruk muffinsformer eller et brett med former og smør godt med bakefett. Fordel røren i 10-12 former og legg gjerne en liten sjokoladebit, eller raspet skall om du bruker annen smak, på toppen. Stek ved 180 grader i 20 minutter.

Relaterte artikler