Mandariner og klementiner

mandarins

Hva er egentlig forskjellen på mandarin og klementin? 

Det er visstnok stort sett klementiner vi spiser på denne tiden av året, selv om det stadig kommer nye sorter av begge typene som bryter med slik de to sortene var opprinnelig. Det som er sikkert er at mandarinen har en mer aromatisk smak. Disse små oransje søte sakene har et næringsinnhold som det er lite av i mye annen julemat, så det er bare å spise så mye du vil. De er jo faktisk også kalorifattige. Da orker vi kanskje litt mindre av den tunge og mektige maten, og da kan vi nyte den enda bedre. 

Mandarin og klementin

Mandarinen mener man har blitt dyrket i Kina gjennom flere årtusener. Mandarinen har en litt annen smak enn klementinen, og er litt søtere og mer aromatisk. Den hadde et hardere og tynt skall, og mange stener i frukten. Mandarinen har sesong fra juni – august, og kommer ofte fra Sør Afrika. Klementinen derimot har sesong gjennom vår vinter og er den vi kjenner i julen. 

Klementinen er en videreutviklet  sort fra mandarinen. Før 1960 var det mest mandariner å få tak i, nå er det oftest klementiner. Mandarinene er modne en annen tid på året og finnes oftest hermetisert. 

Klementiner er opprinnelig uten stener, men kan likevel ha stener om de har vokst nær sitrontrær. 

Det har riktignok skjedd mye på markedet de siste årene og det tilbys stadig nye sorter av både klementiner og mandariner. De kan også fås så godt som hele året, begge sortene. Det kan nok noen ganger være vanskelig å skille på hva en spiser. Det har også kommet mandarinsorter nå som er nærmest steinfri. 

Vi finner mange gode sorter klementiner på markedet for tiden. De kan variere både i størrelse og smak. Noen er mindre søte, og noen mer søte. Noe for enhver smak. 

Helsefordeler med klementin og mandarin

Uansett hva man spiser og kaller dem så er de sunne og gode og har  et høyt innhold av vitamin C og et lavt kaloriinnhold. Vitamin C styrker immunforsvaret vårt og det kommer godt med i en periode med mye forkjølelse. Det er kanskje noe av grunnen til at denne frukten er en av de mest populære fruktene blant nordmenn. 

C-vitamin vil også øke opptak av jern fra andre matvarer. 

Klementinen har også et høyt kostfiberinnhold som er bra for fordøyelsen vår, og godt for magen. 

Spis gjerne det hvite som er mellom båtene. Dette hvite stoffet er nemlig svært sunt for oss med kostfiber og antioksidanter, Klementiner og mandariner i matlagingen.

Enten det er klementiner eller mandariner så er de utrolig allsidige og spises ofte akkurat som de er, helt naturlig velsmakende og gode. 

De er svært godt egnet i desserter, som for eksempel fruktsalat. Super som pynt på matfat, på kaker eller på ostefat.

AV: TINE MERET SANDBOE

Relaterte artikler