Sánchez advarer Torra

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez møter leger ved Sagrat Cor sykehus mens han besøker politimennene som ble såret i opptøyene i Barcelona, Spania 21. oktober 2019. (Foto: Det Spanske Statsministeriets pressekontor / Fernando.Calvo / Handout / Anadolu Agency via Getty Images)

Spanias fungerende statsminister Pedro Sánchez kunngjorde i morges at han reiser til Catalonia i dag, mandag «for å besøke politifolkene som ble skadet i de voldelige forstyrrelsene» i helgen. Sánchez har sendt et brev til lederen for den katalanske regjeringen, separatisten Quim Torra, der han minner om forpliktelsene han har, som å fordømme vold, beskytte advokatfullmektiger og unngå sivil uro.

«En offentlig tjenestemanns plikt er å sikre sikkerheten til alle innbyggere  for å bevare den sosiale orden.  De siste dagene har oppførselen din beveget seg nøyaktig i motsatt retning”, heter det i  brevet. Rett etter klokka 9.30 sa Sánchez i en Twitter-melding at han hadde snakket med Barcelona-ordfører Ada Colau for å vise sin støtte. Ordføreren ba etter sigende om dialog mellom de spanske og katalanske regjeringene: «Hvis to sider ønsker å snakke, finner de en måte, enten gjennom tredjeparter eller imidlertid. Jeg har nettopp hatt en samtale med ordfører Ada Colau for å uttrykke all vår støtte og solidaritet med innbyggerne i Barcelona. Spanias regjering jobber for å garantere sikkerhet og sosial harmoni», skriver han.

På lørdag, etter særlig aggressive angrep på politiet fra grupper av demonstranter i Barcelona kvelden før, gikk Torra bare så langt som å etterlyse «ansvar», og ba om et møte med Pedro Sánchez for å starte «dialogen» som uavhengigheten bevegelse har vært krevende i flere måneder. Spanias  innenriksminister, Fernando Grande-Marlaska, sa søndag at 288 politifolk ble såret i volden i helgen, og 194 personer pågrepet, hvorav 70 er brakt inn for en dommer og 18 varetektsfengslet.  For første gang på en uke var veiene og gatene i Barcelona fri  for veisperringer og demonstranter på mandag, og som således lettet trafikkoverbelastningen i den katalanske hovedstaden.

Protestene begynte mandag i forrige uke etter at Spanias høyesterett kunngjorde sin avgjørelse om å dømme ni separatistledere til fengsel fra mellom fem til ni år for deres rolle i det ulovlige forsøket på å bryte ut av  Spania i 2017. Uavhengighetsbevegelsen forventet kjennelser som gikk dem imot og organiserte  en plattform kalt «Demokratisk Tsunami», som bruker sosiale medier for å mobilisere støttespillere. Fredag ​​beordret Spanias høyesterett, Audiencia Nacional, Guardia Civil om å stenge ned gruppens nettsider og kontoer på sosiale medier.  

Mens man sist mandag stort sett så fredelige protester som forsøkte å forstyrre kollektivtransporten – demonstranter blokkerte hovedfartsårer og omringet Barcelonas flyplass El Prat, og forårsaket stopp i flytrafikken, eskalerte gatevolden de følgende nettene, med maskerte ungdommer som bygde barrikader, stiftet branner og slåss med opprørspolitiet. Butikker har også blitt plyndret for klær, fottøy og mobile enheter. Butikken Media Markt på Plaza de Catalunya fikk vinduene sine knust. «De har tatt alt de kunne, men spesielt mobiltelefoner og scootere», fortalte butikksjefen der.

AV: TOM BJØRNØ

Relaterte artikler