EDDIE COCHRAN

Navn:  EDDIE COCHRAN 
Artistnavn: THE ROCKABILLY MAN
Født:  2. OKTOBER 1938
Sted: MINNESOTA, USA
DØD: 17. APRIL 1960 (21 ÅR) I ENGLAND
Yrke:  SANGER, LÅTSKRIVER OG KOMPONIST
INSTRUMENT:  VOKAL, GITAR


Eddie Cochran ble født i Albert Lea, Minnesota USA i 1938. Allerede som treåring fikk han sitt første møte med en gitar. Det var en bursdagspresang fra hans bestefar. Om bestefaren spekulerte i Eddie’s fremtid er ikke godt å si, men det viste seg å bli en fulltreffer.

Den lille familien bodde i Minnesota de første årene og da Eddie var blitt 14 år flyttet de til Bell Gardens i California. Bell Gardens er en liten by i Los Angeles Conty og hadde bare noen tusen inbyggere på den tiden. Eddie hadde begynt å trappe opp gitarspillingen sin og i 1954 ble han med i et lokalt band hvor hans onkel var låtskriver og het Hank Cochran. Der ble Eddie “second vokalist “ og gruppen ble kjent som “The Cochran Brothers” selv om Eddie og Hank ikke var brødre.

“The Cochran Brothers” var mer eller mindre et contry-western band inntil Elvis Presley begynte å overskygge dem i 1955. Straks etterpå dro Hank til Nashville å ble låtskriver, og Eddie satset på sin kariere som Rock’n Roll sanger. I 1956 kom Eddie sammen med en gammel kamerat som het Jerry Capehart som også var låtskriver. De to skrev en innspillingkontrakt med Crest Records som var en liten bedrift i Hollywood. En av lederne i Liberty Records hørte Eddie synge, sammenlignet ham med Elvis Presley.

For å hjelpe Eddie Cochran’s karriere, arrangerte Liberty Records  ham inn som sanger i en film som het “En blondine på toppen”, det var en film med Jayne Mansfield i hovedrollen fra 1956. Eddies rolle var å synge låten “Twenty Flight Rock”. Eddie var også med i en b-film som het “Untamed Youth” i 1957.

Eddie Cochran’s første singel “Sittin’ in The Balcony” ble faktisk en av topp 20 på musikklistene. I og med disse henholdsvis små hendelser ble Eddie ganske fort kjent rundt om i verden. Ett år etterpå kom det som skulle åpne for alt, og som vanlig sier jeg igjen “landeplage” og det gjelder den låten som alle kjenner igjen Eddie Cochran på nemlig “Sommertime Blues“ fra 1958, som gikk til topps på alle teenage-listene verden over og Eddie Cochran ble Liberty Records største suksess. Med den sangen hadde Eddie etablert seg i musikkverdenen på slutten av 50-tallet. Flere store har brukt hans sanger slike som Rolling Stones, Beatles og Elvis.

I 1959 møtte Eddie låtskriveren Sharon Sheeley, de ble enige om å skrive en sang til Eddie. Det ble låten “Somethin’ Else“ som Liberty slapp i september 1959.

På begynnelsen av 1960 turnerte Eddie i England i flere uker. Sharon var med på turene og det endte i en stor konsert i Bristol hvor “Rock’n Roll” sangeren Gene Vincent også var med.

Nå kommer vi til det triste kapittelet…

Eddie, Sharon og Gene Vincent var på vei til flyplassen Heathrow i London den 17. april 1960, på vei til en konsert i USA. De var passasjerer i en Ford Consul Taxi da plutselig ett av hjulene på bilen eksploderte så bilen skled rett inn i en lyktestolpe. Sharon ble kritisk skadd, Vincent brakk et ben og noen ribben. Eddie Cochran ble kritisk skadd og desverre døde han på sykehuset noen timer senere. Eddie Cochran var en lysende stjerne innen Rock’n Roll, han ville kommet langt men ble bare 21 år. Hver gang vi hører hans musikk er han med oss i vårt minne.

Ha en fin dag!   

 

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler