COUNTRY LEGENDEN BUCK OWENS

COUNTRY LEGENDEN BUCK OWENS

Navn: Alvis Edgar Owens Jr

Født: 12. aug. 1929.

Død: 25. mars 2006 (76 år) i Bakersfield, California.

YRKE: Sanger, Band-leder, Låtskriver, TV-vert.

SJANGER: Country, Sang, Gitar.


Alle country-elskere husker vel denne artisten, og gjør de ikke det, må de bli kjent med han nå, hvis ikke så har dere gått glipp av noe bra. Den godeste Alvis Edgar Owens ble født på en farm i Texas i 1929.Foreldrene til Alvis var i motsettning til mange andre foreldre ikke spesielt musikalske, men det skulle ikke gjelde denne guttungen.

Farmen de levde på gikk bra og de hadde endel dyr så som kveg og hester. De hadde også et esel på gården som var kjeledyret og det het «Buck». En dag kom Alvis Jr. stormende inn i huset og kunngjorde at han også ville hete «BUCK». Familien syntes det var ok, og fra den dagen ble navnet til Alvis Jr. Buck Owens. På småskolen viste Buck at han likte sangtimene og det gjorde at han fikk teften på country musikken. Familien Owens flyttet til byen Mesa i Arizona i 1937, og da var de midt inne i den store depresjonen som var i USA på 30-tallet. I 1945 klarte Buck og bli vertskap for et radioprogram som ble kalt for “ BUCK AND BRITT “.

Årene gikk og det var ikke til å unngå at Buck ble lastebilsjåfør, det hang jo på greipet til countrymusikken. Den godeste Buck var litt av en flørter på damefronten, og det gjorde at han faktisk ble gift fire ganger i sitt liv. Den første kona kom i 1948 og het Bonnie Campell. De fikk to sønner i 1951 og ble senere skilt. I 1956 ble det en ny dame, denne gangen Phyllis Buford og vips så kom det en sønn til og det holdt i 15 år. I 1977 kom Jana Je Greif, hun ble også felespiller i bandet til Buck Owens. Det viste seg at etter noen få dager av det ekteskapet ville han skilles, og etter at dette av og på ekteskapet hadde holdt på et år ble han skilt igjen. I 1979 giftet han seg med Jennifer Smith. Litt av et harem, spør du meg…I 1951 kjørte han og kona Bonnie Campell en tur i Bakersfield i California, han likte stedet så godt at de bestemte seg for å bosette seg der.

Mitt oppe i alt dette hadde Buck spillejobber overalt. Capitol Records hadde forlengst fått tak i Buck, så han reiste ofte til Hollywood for å gjøre innspillinger. Der ble han backup for de mest kjente countryartistene på den tiden, så som Tennessee Ernie Ford, Wanda Jackson, Tommy Collins og mange andre. Dette plateselskapet hadde også en såkalt Pep-etikett og på den spilte Buck inn en Rockabilly låt som het «HOT DOG», men for å forhindre at Rockabilly navnet skulle skade countrykarrieren hans brukte han pseudonymet Corky Jones.

I 1958 møtte Buck en mann ved navn Don Rich som hadde store show i Tacoma, Washington. Da tok det fart for Buck Owens. Det ble flere TV-show og han kom ut med låten «SECOND FIDDLE» som gikk inn på billboard-listene med en gang. Så kom «UNDER YOUR SPELL AGAIN» som havnet på 4.plass, og Capitol Records var storfornøyd. 2. april 1960 ble det show på selveste ABC-TV, der fremførte han «ABOVE AND BEYOND». I 1963 ga sangeren Johnny Russell bort sangen  «ACT NATURALLY» til Buck, men han likte den ikke noe særlig så han måtte overtales til å synge den, og det angret ingen på for det ble en topp-hit verden over, den føk rett inn på 1.plass den 3.mars 1963, og der lå den i 4 uker. Beatles spilte også inn denne låten i 1965 med Ringo Starr som forsanger.

Ringo og Buck spilte senere inn samme låt som en duo i 1988. Bandet til Buck hadde i begynnelsen hatt litt utskiftninger men etter å ha handplukket musikkerne ble det toppnivå. Bandet het da The Buckaroos. Fra 1966 og fremover sto låtene i kø, slike som “CRYING TIME“ og “TOGETHER AGAIN“ det var låter som gikk som varmt hvetebrød i Norge. I 1967 ble det turneer for Buck Owens and Buckaroos i Japan.

I 1968 opptrådte de for Lyndon B. Johnson i det Hvite Hus. I 1968-1970 lå de ikke på latsiden, det ble store opptredner i flere show, så som “The Dean Martin Show”, The Ed Sullivan Show, The Jackie Gleason Show og 7 ganger på The Jimmy Dean Show. Den 17.juli 1974 ble Owens beste venn og Buckaroos gitarist Don Rich drept da han mistet kontrollen over motorsykkelen han kjørte på en motorvei i Morro Bay. Buck følte seg ødelagt, Don Rich var som en bror, en sønn og en bestevenn. Buck Owens uttalte at han syntes musikklivet tok slutt da vennen døde, det var liksom at lynet og torden var borte for altid.

Buck Owens kom seg aldri helt etter tragedien, hverken følelsesmessig eller profesjonelt. På 1990 tallet eide Buck Owens radiostasjonen KCWW i Bakersfield som han senere solgte til ABC-Disney for den nette sum av 8.850.000 dollar. Resten av 90-tallet for Buck Owens besto av store helseproblemer, han kom seg vellykket fra kreft i munnen, men slet med lungebetennelse og et slag i 2004. Buck Owens døde 25.mars 2006, av et tilsynlatende hjerteinfarkt, bare noen timer etter å ha opptrådt i klubben sin. Han er dypt savnet av alle kollegaer i countrymusikken.

Men skulle du være på biltur i  California så stikk innom en tur på Buck Owens night club i Bakersfield, den heter «CRYSTAL PALLAS NIGHT CLUB» Strekningen av US HIGHWAY 82 heter også Buck Owens Freeway, det ble gjort til hans ære.

Ha en fin dag!

AV: TERJE HAGEN

Relaterte artikler